Živa zemlja 08.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Preloško čudo od paprike

Gledajući mamine napuštene plastenike, mladi Davor Belić (26) iz Preloga odlučio ih je ponovo revitalizirati. Iako po struci varilac u jednom preloškom poduzeću, krenuo je u uzgoj paprike. Doduše, već kao dječarac trčkarao je tim istim plastenicima punim krizantema i špina te pomagao obitelji - mami Suzani i ocu Antoniju koji su tada imali vlastitu cvjećarnicu. No, danas je obitelj u sasvim drugim životnim vodama.
- Prošle godine zasadio sam svoje prve flance. Zašto paprika? Ni sam ne znam. Odlučio sam se baviti još nečim osim redovnog posla. Razmišljao sam o krastavcima, no, tu treba biti prisutan svaki dan jer ih treba non-stop brati ukoliko se želi dobiti vrhunska klasa. S paprikom nema toliko posla, priča nam mladi Davor o svojim počecima te dodaje kako to ne znači da posla i tu nema. Srećom, ove mi godine puno pomaže djevojka Sara Štefan a uvijek se mogu osloniti i na obitelj, mlađeg brata Danijela te baku.
Kad je lani krenuo u sadnju, svi su se čudili - otkud mladi dečko u plasteniku. Naime, Davor je nakon završene Tehničke škole Čakovec neko vrijeme radio i u inozemstvu, izučavao i kalio svoj zanat varioca, da bi danas, umjesto uživanja i odmaranja nakon posla, radio i ravnao kralježnicu u plastenicima. No, ni mama ni tata, ni ikakvi drugi prigovori nisu ga obeshrabrili i odvratili od nauma. Dapače.
- Dogradio sam i proširio mamime plastenike, pa danas imam dva dužine 18 i širine 5 metara. Zamijenio sam najlon, instalirao natapanje kap po kap i sad se vidi rezultat mog rada. Ni, sam nisam mogao vjerovati kako paprika naočigled raste. Neki primjerci teže 450 grama i više. Još samo kad bih mogao sve to i prodati po cijeni koju ta paprika i zaslužuje, jada se, kao i većina drugih naših povrtlara.
Sama paprika, pod nazivom Kalifornijsko čudo, spada u uobičajenu sortu na našem tržištu, ali i u našim vrtovima. Osim zelene boje, ima je i u žutoj. Istina, objasnio je, sjeme nije sam sijao, već je presadnice kupio od jednog slovenskog poduzeća koje ima zastupstvo u Hrvatskoj.
- Ove sam godine 550 flanci zasadio na uobičajen način. Kako su plodovi i inače krupni, sadnice moram vezati konopom za vrh plastenika. Što se njege tiče, nema tu nikakve posebne tajne - sustav natapanja, redovna prihrana i što manje špricanja. Jedina i nedokučiva tajna je kako sad sve to prodati.
Sudeći po entuzijazmu kojim nam je pričao o paprici i ljubavlju kojom je obilazio svoje sadnice, zasigurno ovo još ni izdaleka nije sve od mladog Davora koji nas je brzo napustio, noseći svojim kupcima pune sanduke čuda od paprike.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3041