Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

Presađivanje jagoda: kada presađivati jagode

Jagoda je višegodišnja biljka iz porodice ruža. Plod je vrlo primamljivog izgleda i neodoljivog okusa. Osim što su vrlo ukusne, jagode su i vrlo ljekovite. Svojim svojstvima analgetika vrlo su učinkovite protiv glavobolje. Dobre su za jačanje imuniteta, snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, pomažu u oporavku nakon bolesti, ublažavaju mišićne bolove, pomažu u borbi protiv raka, povećavaju elastičnost kože, čiste krv, reguliraju tjelesnu temperaturu i još mnogo toga. Ubrzavaju cirkulaciju pa pomažu u borbi protiv celulita. Isto tako ubrzavaju metabolizam i time pomažu kod mršavljenja. Mogu vam pomoći i u izbjeljivanju zubi. Svaki dan trljajte zube jagodama i već nakon nekoliko dana vidjet ćete da su vam zubi čišći i bjeliji. Jako dobre su za kožu pa vam preporučamo da ih koristite kao glavni sastojak u vašim maskama za lice, kremama za tijelo, kupkama i slično.
Postoji još mnogo razloga zašto bi ih trebali jesti svaki dan. Mnogo ljudi ih upravo zbog dobrobiti za zdravlje uzgaja u vlastitom vrtu.

Kada se presađuju jagode


Jagode možete saditi u vrtu ili u posudama na balkonu ili terasi u bilo koje doba godine kad su povoljni vremenski uvjeti. Zbog boljeg uroda preporučljivo je saditi u proljeće. Najbolje uspijevaju u blago kiselom tlu, bez izravnog sunca i zaštićene od vjetra. Zemlju na kojoj ćete saditi potrebno je duboko prekopati i dobro usitniti. Tlu za sadnju potrebno je dodati stajskog gnojiva, a nakon što ih posadite možete oko sadnica staviti malč (mješavina slame i lišća) ili samo slamu kako plodovi ne bi dodirivali zemlju i tako trunuli. Preporučuje se razmak od 70 cm, a u redu razmak od 40 cm. Potrebno im je dosta vlažnosti pa ih za vrijeme suše dobro zalijte. Dvije do tri godine nakon sadnje potrebno ih je presaditi jer se tlo iscrpilo. Kod presađivanja pazite na korijen sadnice. Zemlja u koju presađujete također mora biti plodna i treba joj dodati stajski gnoj.
Ako ćete dobro brinuti o svojim jagodama, one će vam biti vrlo zahvalne te će vam davati mnogo ukusnih plodova svake godine. Svakodnevnim konzumiranjem ovog ukusnog voća vaše zdravlje će se znatno poboljšati, imunitet će ojačati, a raspoloženje će vam se bitno popraviti.