Živa zemlja 13.04.2019. 15:45. Zadnja izmjena: 13.04.2019. 15:45.

Sastanak

Prilika za voćare i povrtlare: Mogu li zajedno do nove hladnjače?

U četvrtak, 4. travnja, u Prelogu je održan sastanak iniciran iz Hrvatske voćarske zajednice da bi se našim ljudima pružile informacije kakva se prilika pruža u programu gradnje skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće koji pokreće Ministarstvo poljoprivrede. U programu je u iduće tri godine gradnja sedam skladišno-distributivnih centara za voće i povrće, te 13 skladišnih centara. Od toga bi jedan skladišno-distributivni centar trebao biti u Međimurju.

Ministarstvo nudi pozicioniranje SDC-a ondje gdje se najlakše i najbrže može ući u realizaciju ideje, a to znači da bi jedinice lokalne samouprave morale ponuditi što prije zemljište i infrastrukturu.

Da bi se novi SDC sa sortirnicom, pakirnicom, kontrolom kvalitete, upravnim i pomoćnim prostorima stavio na raspolaganje našim voćarima i povrtlarima – bez kune ulaganja s njihove strane (sve se financira iz EU-fondova) – moraju se zadovoljiti temeljni uvjeti:

Ministarstvo predviđa davanje u posjed i upravljanje SDC-om tzv. "proizvođačkoj organizaciji" tj. udruženim voćarima i povrtlarima kojih mora u toj organizaciji biti najmanje deset i s ukupno barem pet milijuna kuna godišnjeg prometa. U te centre može ući samo voće i povrće proizvođača, ne i trgovaca.