Živa zemlja 06.12.2017. 22:00. Zadnja izmjena: 06.12.2017. 22:43.

Mala Subotica

Prodaja na kućnom pragu bez straha od inspekcije

'Prodaje se krumpir', 'domaći luk' ili 'bučino ulje' natpisi su koji stoje uz mnoge kuće u Međimurju. Ustaljena je praksa da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju, između ostalog, i na samome kućnom pragu.

I ispred doma Vladimira i Štefanije Blagus u Maloj Subotici šareni je suncobran ispod kojeg su vreće luka i krumpira koje su uzgojili na svojim poljima. Iako većinu uroda prodaju jednome sindikatu, nešto se novca uspije zaraditi i uz cestu. - Prije je bilo bolje, ali i sad još stanu prolaznici pa kupe, kaže Vladimir. Iako povrće prodaju ispred vlastite kuće, riječ je o javnoj površini, i za njezino je korištenje Vladimir do sad Općini Maloj Subotici plaćao 50 kuna po četvornome metru, odnosno oko 200 kuna.

No, od sad neće morati ni toliko, jer je Općinsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno poduprijelo novu odluku o porezima, kojom se obiteljska gospodarstva i fizičke osobe za prodaju na štandovima i klupama ispred kuća oslobađaju plaćanja poreza na korištenje javnih površina. No, u skladu za Zakonom o trgovini, poljoprivrednici su dužni od Općine ishoditi odobrenje za kalendarsku godinu. U protivnome, na kućnom bi ih pragu mogla dočekati inspekcija i kazniti s 3 do čak 50 tisuća kuna.

- U dosadašnjoj odluci tu se nalazila velika rupa, a na ovaj način sada jednim papirom uvodimo red i štitimo naše poljoprivrednike, pojašnjava Mirjana Sečan, referentica za opće i upravne poslove u Općini Maloj Subotici.