Živa zemlja 26.03.2020. 17:03. Zadnja izmjena: 26.03.2020. 17:03.

Obavijest

Produženi rokovi poljoprivrednicima

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Europskoj komisiji podnijelo zahtjev za produljenje roka za podnošenje tzv. jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu, EK-EU je dopustila da se rok za podnošenje zahtjeva produži, pa se zahtjevi umjesto do 15. svibnja mogu podnositi do 15. lipnja 2020.

Izuzeće od ovrha

Poljoprivrednjici kojima iz bilo kojeg razloga prijeti ovrha ili im je već račun pod ovrhom, temeljem Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, ako OPG ima životinje, mogu otvoriti (u poslovnici FINA-e) zaštićeni račun da bi se  onemogućila pljenidba dijela sredstava nositelju OPG-a namijenjenih za opskrbu hranom (i za drugu skrb) životinja. Novčana sredstva izuzeta od ovrhe određuju se u iznosu dostatnom na mjesečnoj razini za podmirenje uzdržnih potreba hrane i lijekova za životinje koje su evidentirane u nadležnim registrima. Obračunava se 1.050 kuna po grlu za goveda i kopitare, 300 kuna po grlu za svinje, 225 kuna po grlu za ovce i koze te 30 kuna po kljunu peradi.

Svim poljoprivrednicima otvorena je mogućnost izdavanja "elektroničke poljoprivredne iskaznice" (ePI), koja je službeni dokument Ministarstva poljoprivrede. 

S iskaznicom je moguće jednostavno i brzo obavljanje svih administrativnih postupaka internetskim putem, dakle od kuće. 

Dodatna je pogodnost što će elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijeniti sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Iskaznicom ePI moguće je i potpuno elektroničko podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.
Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva. Prvo izdavanje iskaznice je besplatno za nositelja poljoprivrednog gospodarstva.

Iskaznica se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani u korištenju digitalnih usluga (izdavanje domovnice, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.) kao i za usluge Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i porezne prijave.