Živa zemlja 14.04.2020. 07:36. Zadnja izmjena: 14.04.2020. 07:36.

Bit će jaja za pisanice

[Proizvođači konzumnih jaja] Sad nas tiskaju, presušilo inozemstvo

Međimurski proizvođači naviknuti su svake godine uoči Uskrsa na povećanu potražnju kokošjih konzumnih jaja, a u ovogodišnjoj specifičnoj situaciji s jedne strane poručuju da potrošači ne moraju biti u strahu jer jaja ima, a s druge strane, uz poremećaj uobičajenih dobavnih kanala čak ih trgovci nešto više primjećuju i pritišću s narudžbama.

Marko Medved iz Pribislavca kaže da nema bojazni, bit će jaja za pisanice: - Moram samo paziti da redovno punim jajomate, nemam masovnu proizvodnju, ali imam prava, kvalitetna jaja od jata koje je u tzv. podnom uzgoju, to se moderno zove "jaja sretnih koka". 

Mirjana i Zlatko Orsag iz Vularije imaju također "sretne koke", čak 2.600 kljunova u preuređenom objektu, no Zlatko koji je aktivan član nacionalnih poljoprivredničkih foruma raspolaže s nešto više informacija o trenutnom položaju domaćih poljoprivrednika, proizvođača konzumnih jaja:

- Nismo dosad imali prodaju jaja na malo, jer imamo sve moguće certifikate, od HACCP-a na dalje koji nam omogućavaju ulazak u maloprodajnu mrežu. Nemaju to svi proizvođači jaja u Hrvatskoj, to je problem, ali sad primjećujem da nas trgovci ipak nešto jače "tiskaju", porasla je potražnja... Stvari su vrlo jednostavne. Imate na primjer tvrtku koja u velik broj trgovačkih centara inače plasira jaja, nema ni jednu kokoš, a jaja samo konfekcionira, dakle pakira u trgovačka pakovanja u pakirnom centru. Znate odakle? Iz Poljske, Ukrajine. Sad kad su dobavni kanali zakrčeni, otkrili su nas, hrvatske proizvođače u većoj mjeri. Mene je, međutim, strah ljetnih mjeseci. Dosadašnjih godina plasirali smo jaja u hotele na obali, ako turizam posustane, ne znam što ćemo. Trenutno nije problem s plasmanom, bojim se da problemi tek stižu.