Živa zemlja 26.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Proizvođači mlijeka Emilija i Josip Igrec

Šezdesetjednogodišnji Donjomihaljevčanin Josip Igrec do 1997. godine probao je nekoliko “modela” za sigurnu egzistenciju. Radio je u Njemačkoj, a kako je po struci tesar, okušao se i u vođenju vlastitog obrta.
- Ništa od toga nije se pokazalo dovoljno dobrim i sigurnim. Iz Njemačke me srce vuklo doma, a obrt sam morao zatvoriti zbog iznimno loših uvjeta na hrvatskom tržištu.
Naučio sam u životu da nema poštene zarade bez mukotrpnog rada. Okrenuo sam se onom što sam od djetinjstva zavolio i znao raditi - zemlji i stočarstvu. Godine 1997. počeo sam s dvije junice te, polako, korak po korak, proširivao farmu. Danas imam 10 krava te ostvarujem proizvodnju od 100 do 120 litara mlijeka koje plasiram otkupljivaču u Ludbreg. Bez ijedne kune zaduženja, tijekom godina uspio sam nabaviti traktore i ostalu potrebnu mehanizaciju za proizvodnju vlastite hrane, što je preduvjet da se u ovom poslu opstane. Nisam nezadovoljan postignutim, no, činjenica je da troškovi proizvodnje rastu, a cijena mlijeka ne. Poljoprivrednici jadikuju da im je teško i imaju puno razloga za to, ali najveći problem su prevelika zaduživanja u koja se mnogi upuštaju. Ponekad je pohlepa najveći čovjekov neprijatelj. Mogu podići kredit i kupiti ferrari, al’ što će mi kad ga ne mogu tankirati?! - slikovito pojašnjava Josip kojem u poslu pomaže supruga Emilija (56).
Za 7 kuna
dobivate vodu
Puno rada za bračni par Igrec nije problem. Emiliju boli nesrazmjer cijena mlijeka za koji smatra da je ogledalo nepravde:
- Naše kvalitetno mlijeko otkupljuju po 2,5 kuna po litri, a vi u dućanu oko 7 kuna platite litru mlijeka - koje to nije. To je voda! Pokušala sam jednom skuhati to mlijeko iz dućana i u njemu nije bilo ničeg od onog što pravo mlijeko mora imati. Ni okusa, ni masnoće! To me boli jer, da bismo se prehranili, moramo poštovati rad, red i disciplinu i na tržište plasirati besprijekorno mlijeko. To i činimo, ali otkupna cijena pokazuje koliko je naš rad na tržištu bezvrijedan - dodaje Emilija Igrec.
Željka Drljić
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 3048