Živa zemlja 15.03.2017. 19:53. Zadnja izmjena: 17.03.2017. 06:22.

Sajam u Čakovcu

Proljeće je tu, izlazi se na okućnice i vrtove

S prvim se toplijim danima na sajmištu u Čakovcu, za uobičajenog sajmenog dana, gotovo rukom dala opipati tipična međimurska proljetna nervoza: cvjećare i vrtlare počeli su opsjedati poljoprivredni hobisti i marni kućni "plac-majstori" tražeći prve presadnice ukrasnog bilja, cvjetnica, povrtnica, koju mladu voćku. Na malom živinarskom placu nešto se "prekšeftalo", kupilo barem ukrasnog patuljastog kunića...

Kramari, košarači, šoštari, šnajdari, drvotokari i tišljari, a i jedna udaljena ekspozitura kineskog gospodarstva sa štandom "nema čega nema", procupkali su cijelu zimu na sajmištu usamljeni, no, sad su dobili novo društvo, sajam je planuo cvjetnim bojama.

Zlatko Lilek iz Malog Bukovca kaže: - Po iskustvu, vaši, međimurski cvjećari budu došli za dva tjedna. Na području Zagorja ljudi počinju na okućnicama raditi i do dva tjedna prije nego Međimurci. Susjedi smo, a k vama proljeće ipak dođe desetak dana kasnije... No, zato je na sajmu još uvijek najviše međimurskih vrtlara i ratara koji prodaju zadnje zalihe krumpira, čak i po koju glavu zelja. Antun Oreški iz Ivanovca kaže: - Mi doma po starinski uzgajamo, pa onda i po starinski čuvamo kroz zimu mrkvu, peršun, ciklu u podrumu u pijesku. I sad pomirišite ovu žutu mrkvu... Gledajte kakav je peršun ili cikla. A ja vam velim: i jeftinije je i bolje od onoga nališpanoga po trgovačkim lancima.