Živa zemlja 25.04.2018. 13:27. Zadnja izmjena: 25.04.2018. 13:32.

Udruga BIOVRT

Proslava sjemenja 18. travnja i volonterska akcija sadnje 21. travnja u PŠ Novo Selo Rok

U srijedu 18. travnja u Područnoj školi Novo Selo Rok, u sklopu projekta "U školskom vrtu (i mi) rastemo" održali smo proslavu o čuvanju starinskog sjemenja na koje smo pozvali bake i djedove te roditelje naših učenika – malih vrtlara. Na proslavi smo predstavili banku sjemenja koje skupljamo na našem školskom vrtu. Voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor naglasila je na proslavi važnost čuvanja starinskog sjemenja te predstavila majice – uniforme projekta, dok je jedan od djedova ispričao kako su oni nekad u obitelji čuvali sjeme i koliko im je to bilo važno. I nama su sjeme donijele bake i mame učenika, pa smo time obogatili našu kolekciju sjemenja.

Naši učenici su svojim obiteljima pokazali svoje presadnice rajčica koje uzgajamo iz vlastitog sjemenja u školi, a svim prisutnima smo poklonili po nekoliko paketića sjemenja iz našeg školskog vrta koje su pripremili naši učenici. Proslava se je završila uz osvježenje, druženje i razmjenu iskustava.

Više fotografija s proslave

U subotu, 21. travnja u Područnoj školi Novo Selo Rok, u sklopu istog projekta održali smo volontersko-edukativnu radnu akciju na kojoj su sudjelovali učenici Područne škole Novo Selo Rok s svojim roditeljima ili bakama i djedovima.

Na navedenoj akciji vrijedne ruke mama, tata, djedova, baka i naših učenika posadile su preko 80 sadnica raznog korisnog grmlja, bobičastog voća te nekoliko voćki u školskom dvorištu Područne škole. Ovom sadnjom nastavljamo stvarati edukativni prostor za ove i buduće generacije naše škole, u kojem učenici uče iskustveno i iz prve ruke što znači uzgajati zdravu hranu, kakvog je ona okusa i kakav to učinak ima na čuvanje okoliša za buduće generacije. Sadnjom novih i raznolikih sadnica učenici će upoznati i okusiti mnoštvo raznog voća te pratiti njihov rast i razvoj. Na navedenoj akciji pripremili smo i školski vrt za sadnju, presadili cvijeće i uredili dio školskog cvjetnjaka.

Ova akcija nastavak je zajedničkog kreiranja školskog vrta kojeg u suradnji provode Prva osnovna škola Čakovec odnosno njena Područna Škola Novo Selo Rok te udruga Biovrt - u skladu s prirodom. U PŠ Novo Selo Rok se redovito provode biovrtlarske edukacije koje vodi biovrtlarka i voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor.

Nevjerojatno je koliko se može puno postići složnim i udruženim radom, te ovime želimo zahvaliti od srca na velikom odazivu i uključivanju obitelji naših učenika i volontera. Zajedno skupa gradimo bolju i zdraviju budućnost za našu djecu.

Više fotografija s akcije

Projekt "U školskom vrtu (i mi) rastemo" traje od 01.10.2017. - 31.08.2018. i provodi ga udruga Biovrt - u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok.

Izvor: Silvija Kolar-Fodor