Živa zemlja 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Prvi put 2.200 tona u komorama

Sezona berbe jabuka je na kraju, no još uvijek voćari, oni koji beru brebon, greeny smith ili crips pink jabuku, dovoze box-palete s ovogodišnjim urodom.
Za posadu ulo-hladnjače Poljoprivredne zadruge Čakovec to znači da su pune ruke posla, ali više u manipuliranju velikom količinom jabuke nego u pripremi za otpremu u maloprodajnu mrežu.
Naime, agronomkinja Dragica Magdalenić, tehnologinja u hladnjači, objašnjava:
- Mi smo ovog časa prepunjeni jabukom, imamo je uskladišteno i preko nominalnog kapaciteta hladnjače od 2.000 tona. Jabuke je čak 2.200 tona, prvi put imamo toliku popunjenost u šestoj sezoni rada. Sad se vidi koliko je mudro bilo što se sve prostore hladnjače u gradnji izvelo tako da se mogu koristiti u cijelosti kao kapacitet za čuvanje jabuke jer otprema na tržište još nije krenula punim intenzitetom. Na liniji za prebiranje i klasiranje radi se, u hladnjači je najmanje 85% jabuke u Regina kvaliteti, no veći dio ide na tržište uoči Nove godine. Sada je tržište dovoljno popunjeno izravnom ponudom voćara, a znate i sami kakve su se (uvozne) jabuke pojavile u trgovačkim lancima, niske cijenom, ali zapravo iz lanjskih zaliha. Za plasman naše jabuke ne brinemo, znamo kojom kvalitetom raspolažemo, a kao i svih godina do sada, voćari koji dovoze najvišu kvalitetu mogu računati na poticaj iznad dogovorene cijene nakon plasmana jabuke. Otkupna je cijena 2 kune za prvu klasu, na koju se iz Ministarstva poljoprivrede još dobiva 50 lipa, a ovog časa u hladnjači su jabuke 67 naših kooperanata, što je manje nego prošlih godina jer nekima je, na žalost, tuča ubrala urod.

(MB)

Izvor: 2847