Živa zemlja 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Prvo Vincekovo v Dobravi

Prije pedesetak godina, dvije trećine dijela Općine Donja Dubrava, zvanog Orešec bilo je zasađeno vinovom lozom, pa je tu bila većina dobravskih goric.
Dio ih je bio u Mađarskoj, točnije - na posjedima koji su mještanima oduzeti 1949. godine. Potom je 1952. godine većina vinograda na tom području iskrčena jer je tadašnja vlast uvela porez na vinovu lozu ili, kako su ga zvali - čokotarinu, i on nije bio mali, pa uzgoj nije bio isplativ.
Na jednom od preostalih vinograda, u vlasništvu obitelji Benko, u nedjelju, 19. siječnja održano je Prvo Vincekovo v Dobravi, običaj kojim se obilježava nova vinogradarska godina i početak radova u vinogradu. Ceremonijal-meštar bio je Vladimir Čmrlec Čarli, a za bogatu gastronomsku ponudu pobrinuo se Andrija Bogomolec. Na druženju se rodila ideja o formiranju Oreške vinske staze, po uzoru na vinske ceste gornjeg Međimurja.
- Pošto Orešec nije asfaltiran i nemamo cestu, mi ćemo imati vinsku stazu. Nadam da će se ova obnova obilježavanja Vincekovoga pretvoriti u tradiciju i da će odsad to biti, kao i nekad, istinski praznik vinogradara, istaknuo je domaćin Antun pl. Benko.
Ovaj događaj došli su poduprijeti općinski načelnik Dražen Miser i njegov zamjenik Drago Mikulan.
M. Grubić

Izvor: 3067