Živa zemlja 05.02.2020. 07:56. Zadnja izmjena: 05.02.2020. 08:03.

Voćnjak

Rezidbe jabuke u okućnicama

Svatko bi želio imati u svom vrtu ili okućnici i nekoliko stabala voćaka, osobito jabuke. Nepoznavanje pravilnog formiranja uzgojnih oblika, kao i njihovog održavanja rezidbom, često su uzrok nezadovoljstva. Najčešće se kod rezidbe ostavlja samo „slučajno formirano“ rodno drvo, dok se sav višak grana rezidbom odbacuje. Rodno drvo se formira u periodu kroz tri godine i to je ozbiljan i planirani proces. Uza sve to, u velikom broju slučajeva radi se i najveća greška koju je uopće moguće uraditi, a to je prikraćivanje bujne jednogodišnje grane, da voćka ne bi previsoko narasla. Izolacija vrhova provodnica samog debla ili osnovnih skeletnih grana nepoznat je pojam.

Najčešći izgled neorezanog stabla u okućnici

Slijedeća velika greška je nepoznavanje bujnosti podloge na kojoj je jabuka cijepljena, ili preduboka sadnja, kada nakon nekoliko godina sorta pušta svoj korijen, dok korijen od slabo bujne podloge (M9, M26) odumire, pa se bujnost stabla i bez gnojidbe može povećati i do 100 %. (Jonagold, Mucu, Fuji kad puste korijen sorte). U pokušajima da se ovakvo stablo održi niskim, primjenjuje se najjednostavnije šišanje jednogodišnjeg rasta vrhova što zapravo rezultira samo još bujnijim novim rastom. Kada je jednom sorta prešla sa korijena slabo bujne podloge na svoj korijen, stablo je vrlo teško održati niskim.

Slijedeći veliki problem je kada na takovom bujnom i visokom stablu jabuke ili kruške pokušavamo velikim dugačkim škarama sa tla orezati vrhove. Tim načinom teško možemo granu odrezati, ili točnije izvaditi van do osnove, pa rezidbom na vrhovima ostavljamo uvijek nove i nove kratke čepove iz kojih rastu nove vodopije, a sve veći broj rana privlači i opasne štetnike poput jabučne krvave uši. Rezidba se uvijek mora provoditi sa ljestava, kako ne bi ostavljali „čepove i reznike“, već svaku nepotrebnu granu izvadili rezom do osnove.

Prikraćivanje grane dalo je čak 5 novih jakih grana

Prikraćivanje vrhova rezultira nizom novih jakih vrhova

Nepravilno održavan vrh sa čepovima na koje se naselilo ogromno jabučne krvave uši

Da bi uspješno orezali već problematično stablo u okućnici moramo poštivati nekoliko osnovnih pravila :

  • Ne prikraćivati jednogodišnju granu.
  • Prikraćivanje jednogodišnjih grana izaziva samo novi rast.
  • Ostavljanje umjereno bujne, položene jednogodišnje neprikraćene grane rezultira formiranjem cvjetnih pupova na njoj za narednu godinu.

Sve prejake grane vade se van do svoje osnove, bez ostavljanja čepova. Bujnost se smiruje ostavljanjem čim većeg broja slabijih, neprikraćenih grana. Povratni rez za skraćivanje radi se prevođenjem vrha grane na nižu granu po položaju. Svaka deblja grana mora završiti sa neprikraćenom slabijom jednogodišnjom granom. Čim je rezidba jača, jača će biti i bujnost naredne godine.

Prikaz rezidbe stabla jabuke u okućnici

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.