Živa zemlja 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Robert Kiralj čuva mlinarsku tradiciju predaka

Robert Kiralj iz Hlapičine jedan je od rijetkih mlinara u Međimurju. Pedesetih godina Robertov prapradjed Juraj počeo se baviti tim zanatom. Tada je njihov mlin bio jedan od mnogobrojnih na rijeci Muri. Njega je naslijedio Josip Filipan, a kasnije je mlin preuzeo Josip Žalar.

Robertov otac Janez Kiralj 1973. godine mlin s Mure preselio je u njihovo dvorište. Mlin se morao prilagoditi modernim vremenima, ali još uvijek se tu može vidjeti mlinski kamen i vaga stara preko 70 godina. Mlin koji su nekad pokretale snažne murske struje, danas pokreće dizel motor.

Robert, koji nije izučeni mlinar, već je elektrotehničar po struci, kaže da mu je mlin u krvi. Žitarice sam kupuje, i to uglavnom raž i kukuruz. Zrnje melje dva puta, da brašno - i kukuruzno i raženo, bude što finije. Prodaje ga većinom malim pekarima. Mlin radi cijele dane, a dnevno se izmelje i tonu kukuruza ili raži.

Robertova majka Katarina Kiralj pokazala nam je fotografije kako je nekad izgledao mlin na Muri. Više od četrdeset godina i sama je radila u mlinu. Kaže da može ispričati puno mlinarskih zgoda, a život bez buke mlina teško može zamisliti. Pokazala nam je i svoju staru pećnicu u kojoj je nekad pekla kruh.

- Svaki tjedan ispekla sam najmanje pet kruhova. Sada sam prestara za taj posao, rekla nam je osamdesetčetverogodišnja Katarina.

Elena Govedić

Snimio D.Lesar

Izvor: 3097