Živa zemlja 10.07.2017. 07:46. Zadnja izmjena: 10.07.2017. 07:49.

Šenkovec

Rod na grmu borovnice je naša budućnost, kaže obitelj Lisjak

U Međimurju uzgajivači bobičastog voća ovih dana ubiru plodove svojega cjelogodišnjeg rada. I mladi bračni par Jasminka (32) i Leo Lisjak (33) iz Šenkovca uspjeli su svoj hektar nasada obraniti od svih ovogodišnjih prirodnih nepogoda i sve do kraja kolovoza s rodnih će grmova brati zdravlje u formi ljubičastih bobica borovnica.

Na dan uberu i do 100 kilograma i sve prodaju u roku nekoliko sati. Imali su svojevremeno, kažu, svoje mjesto i na tržnici, no do nje roba jednostavno više ne stigne. Ovogodišnje borovnice, iako uzgojene u skladu s pravilima ekološke proizvodnje, još su u statusu konvencionalne proizvodnje, no već iduće godine nosit će ekološki certifikat.

Kažu stručnjaci da se u bobičasto voće, pa i borovnice, isplati ulagati, no svaki je početak težak i predstavlja rizik. Mlada obitelj Lisjak ipak nije požalila što je, umjesto u izgradnju nove kuće, uložila u nasad. Ulaganje je, kažu, bilo veliko jer su od samog početka nabavljali najkvalitetniju opremu i svoj bobičasti šumarak osigurali i od tuče i od suše, i velika su im pomoć bili njihovi roditelji. Još uvijek čekaju da im se uloženo vrati, i nisu sve borovnice stavili u istu košaru - zarađuju i kuhanjem voćnih pekmeza, od lavande Jasminka izrađuje suhe buketiće i mirisne jastučiće protiv moljaca, a Leo se bavi i pčelarstvom te uskoro planira povećati broj košnica i pčelinjih zajednica.

No, ljetni su dani posljednjih godina posvećeni berbi borovnica, u čemu posebno uživa i dvogodišnja Frida, buduća nasljednica carstva borovnica Lisjakovih.