Živa zemlja 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

S mini siranom idemo na prag rentabilnosti

Jedanaesta je godina otkako su Miran i Ines Krnjak iz Belice u mljekarskoj proizvodnji. Imaju farmu na kojoj je četrdesetak krava u mužnji, a dnevna im proizvodnja varira između 700 i 1.000 litara, ovisno o tome koliko je krava u suhostaju. Imaju i dovoljno zemlje, što svoje, što zakupljene da bi proizvodnja bila zaokružena.
Međutim, do praga rentabilnosti poslovanja – kao kad su kretali u svoju zahtjevnu proizvodnju – ponovo su prisiljeni “sami sebe zmisliti”, pronaći put do rentabilnosti, jer otkupna cijena mlijeka, dakle, primarne sirovine u mljekarskom sektoru, više to praktično nikome ne omogućava.
Iz mjeseca u mjesec javnost se susreće s informacijama o kontinuiranom padu proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama, o upućivanju stotina kvalitetnih muzara na klaoničke linije, a Krnjakovi su, mladi i hrabri ljudi, uporni u svom poslu, krenuli u drugom smjeru. Za sebe i svoje dvoje djece - kćer Emu (7) i sina Leona (3), egizstenciju će, kaže Miran, osigurati uz novost na farmi.
K FINALIZACIJI
- Kupili smo, prilika je bila, susjedno našem, gruntište s manjom starijom kućom koju sad preuređujemo u mini siranu s kušaonicom jer u finalizaciji barem dijela naše mljekarske proizvodnje želimo doći do praga rentabilnosti na farmi. Samo s prodajom sirovine mljekarskoj industriji u uvjetima koji su sada nemoguće je normalno poslovati.
Kad smo počeli s mljekarskom proizvodnjom, izgledala je jako perspektivno - ne samo nama, mnogi su uspješno krenuli u mljekarstvo. Ali vidite što se dogodilo: s otkupne cijene, koja je bila (s poticajem i premijama) i preko četiri kune za litru mlijeka standardne kvalitete, pala je bila i na 1,92 kune, a sad je na 2,52 kune...
NEMA REZERVE
- Osim toga, naše su rezerve pri kraju u tehnološkom smislu: imali smo dvije sušne godine za redom koje su pojele rezerve hrane za stoku, troškovno bile jedva podnošljive... Nemamo što čekati, morali smo razmisliti i krenuti u novi projekt. Nije to nikakav veliki poduzetnički pothvat, već nastojanje da se posluje u plusu. I dalje uz puno rada, truda i muke, a k tome, uz sva osposobljavanja koja smo supruga i ja prošli kako bismo bili kompetentni farmeri, sad još moramo proći i posebno osposobljavanje, edukaciju za sirare u otvorenom učilištu. Postoji mogućnost da zbog toga putujemo u Pulu, ne bude li dovoljno polaznika za jednu grupu u Čakovcu, ali što možemo...
Računam da ćemo do kraja ove godine u tehničkom smislu biti potpuno spremni za rad s novom mini siranom, ali predstoji nam još i dosta administracije - objekt je registriran pod posebnim uvjetima, a i ulog nije mali. Treba uložiti oko 850.000 kuna, no, to donosi i tri nova radna mjesta!
ZDRAVA HRANA NA IZVORU
- Ono što želimo ponuditi kupcima su proizvodi bez konzervansa, zdrava hrana koju se može kupiti tu, na izvoru. Svježi kravlji sir iz torbice, slatki sir, turuš, vrhnje, pa polutrajni kuhani sir s dodatkom aromatičnog bilja...
Supruga je bila zaposlena, ali kako smo krenuli u ovaj projekt, ostala je doma i pripremamo se ozbiljno za novi početak.
Mlijeko isporučujemo Vindiji, ispopručivat ćemo i dalje viškove sirovog mlijeka, a ljudi iz Vindije su bili tu. Korektni su u razgovoru, sve ćemo dogovoriti o novom režimu isporuke na vrijeme.
PITAM SE...
Vjerujem da smo pronašli model preživljavanja u ovoj krizi za gospodarstvo kakvo je naše, ali ipak bih želio znati tko može odgovoriti na pitanje: zašto se proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj tako drastično smanjuje iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, a nikad nismo imali dovoljnu proizvodnju kako bismo pokrili više od pola domaćih potreba za mlijekom... Mi proizvođači to ne moramo znati, ali mislim da bi odgovor na to pitanje netko morao dati.
Marijan Belčić

Izvor: 3056