Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

SADNJA KOPRA - saznajte kad se sije ova aromatična biljka

Hrana

Ugodan i aromatičan miris kopra poboljšava okus mnogim jelima. Svježe nasjeckano lišće kopra koristi se za pripremu toplih i hladnih umaka, a koristi se za dekorativnost, daje punoću i prijatan okus mnogim jelima. Koriste se i sjemenke i to za kiseljenje krastavca.

Sjetva

Vrijeme sjetve je od proljeća sve do kasnog ljeta. Dubina sjetve je 1 cm. Kopar je jednogodišnja biljka, i treba je svake godine podizati iz sjemena. Kopar najbolje uspijeva na otvorenom staništu i u plodnoj zemlji. Bilo bi najbolje izbjegavati saditi kopar blizu komorača ako namjeravate koristiti sjemenke bilo jedne bilo druge biljke, bilo za kuhanje ili za razmnožavanje, zato što se ove dvije biljke mogu lako međusobno oprašivati. Iznikle biljke prorijedite na razmak od 23 cm. Redovito zalijevajte tako da u rastu ne bude zastoja ili će biljke prerano otići u sjeme.

Listovi i sjemenke

Listove počnite brati kad biljka naraste do visine 10 cm i nastavite to raditi sve dok se ne pojave cvjetovi. Sjemenke poberite kad budu zrele, tj. kad postanu smeđe. Listove najbolje koristiti svježe, no mogu se i sušiti. Sjemenke se osuše i pohrane. Vezani članci KOPAR RECEPTI - saznajte kako napraviti sir s koprom

Izvor: 2416