Živa zemlja 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Sadnja krumpira: Nadamo se dobroj godini

Počela je sadnja krumpira. Od početka ožujka, kako se temperatura dizala, “hoblalo” se oranice željeznim traverzama, pripremalo s rotobranama za sadnju, a prošlog tjedna - kao da je netko oglasio poljoprivredničku mobilizacijsku uzbunu - krenula je intenzivna sadnja krumpira.
Tomislav Obadić iz Ivanovca pilotirao je prošle srijede na starom Fergusonu s modernom Gruse sadilicom i dva pomoćnika. Stjepan Balog i Dražen Balog iz Pribislavca godinama su mu suradnici na njivi. Posla je bilo na “mekoti zemlje” (oko 1.200 čhv-a), ali posaditi treba, kaže Tomislav, puno više:
- Obično krumpir imam na oko 15 hektara, sadimo Vinetu - to je u kulinarstvu tražena sorta, vrlo kvalitetan krumpir, dobro podnosi sušu, otporan je na krastavost... Sadimo i nadamo se najboljem. Tako je to u poljoprivredi. Za lanjski krumpir postigao sam prosječnu otkupnu cijenu od 1,5 kuna za kilogram, što je zapravo u redu - pokrivam se, ali se na toj razini cijene ne može govoriti ni o kakvoj velikoj zaradi. Ni ne težim tome, nego korektnim cijenama u svemu, da se od poštenog rada pristojno može živjeti. Da je više pameti u našoj državi, imali bismo bilancirane proizvodnje, znalo bi se što se, za koga i koliko proizvodi, koja je (zaštitna) cijena i ne bi bilo potresa na tržištu... Tako rade sve pametne zemlje. Mi, izgleda, još dugo moramo učiti od drugih. (mb)

Izvor: 3075