Živa zemlja 11.09.2016. 11:45.

Slavlje berbe

Šesnaesti festival međimurskoga kalampera održan u Belici 27. kolovoza

Godinu nakon osnutka Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira (u Belici, s jeseni 1999. godine), priređen je prvi Festival međimurskoga kalampera, a kao svojevrsno slavlje proizvođača krumpira kojim se označava početak intenzivne berbe krumpira tradicijskim pozivom: Veljka je meša minula, jesen je na vrati, idemo kalampera zbirat, u subotu, 27. kolovoza, održan je 16. put.

Tradicionalnim napjevom Kalamper, kalamper, kupite kalamper... otvorili su tamburaši KUD-a Belica i solistica Patricija Juračić 16. festival međimurskoga kalampera, zadnjeg slobodnog ljetnog vikenda, za kojeg se belički i drugi međimurski krumpiraši zapravo nalaze zadnji put na okupu sve do završetka berbe.

Malena Tena Novak (6) na samom je početku raščistila svojom recitacijom da je nezamislivo Kakši bi to bil pretepeni kalamper bez kalampera, a zabavni 16. festival međimurskoga kalampera trajao je kratko, jedno popodne, ali je sadržajem bio bogat.

Malena Tena Novak s mamom Julijom Novak

Prije nego su se počeli okupljati gosti i uzvanici, među kojima su bili i ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat, saborski zastupnik Radimir Čačić i župan Matija Posavec sa svojom zamjenicom Sandrom Herman, cjelodnevna je bila izložba novih strojeva visokih performansi za proizvodnju i za konfekcioniranje krumpira, a u jednom velikom i na četiri mala kotlića bilo je natjecanje u spremanju jela s krumpirom.

Službenim programom otvorenja festivala moderirala je Ksenija Kramar, agilna predsjednica KUD-a Belica, koji je uz Limenu glazbu Belica uljepšao manifestaciju.

Novoizabrani predsjednik UMPMK Damir Mesarić, obraćajući se mnoštvu prvi put u toj ulozi, između ostalog je, u osvrtu na period između dva festivala, rekao:

Ove godine priveden je kraju projekt vrijedan 84.000 eura, instaliranje šest meteoroloških stanica koje su sada u vlasništvu udruge. Privodi se kraju i brendiranje Međimurskoga kalampera s oznakom zemljopisnog podrijetla, a pokrenuli smo opsežnu akciju u suradnji s medijima, srodnim udrugama, uredom EU parlamenta u Hrvatskoj i ministarstvom poljoprivrede za donošenje zakona o poštenoj trgovačkoj praksi, upozorili na nelojalni uvoz mladog krumpira iz BIH i potrebu strože kontrole uvoza merkantilnog i sjemenskog krumpira.... Najvažnije: izborili smo se da se krumpir klasificira na sortnoj listi kao povrće i time uđe u proizvodno vezane potpore...

D. Mesarić je posebno zahvalio prethonicima na čelu udruge Franji Dodleku, Dragutinu Taradiju i Alojzu Kozjaku na dragocjenom trudu i započetim projektima, te Zvonimiru Taradiju, načelniku Općine Belica na podršci udruzi i posebno mr.sc. Miloradu Šubiću i Savjetodavnoj službi te konstatirao da dugogodišnji trud rukovodstva udruge daje rezultata: udruzi pristupa sve više članova, posebno mladih poljoprivrednika. Danas udruga ima 70-ak članova, a da se učlane pozvani su svi međimurski proizvođači krumpira, jer – konstatirao je D. Mesarić - samo ako smo udruženi, složni, jedinstveni i jaki, institucije nas uvažavaju, slušaju i kao takvi možemo pregovarati o zajedničkim problemima...

Prigodnim riječima proizvođačima krumpira obratili su se i uzvanici na poziv načelnika Z. Taradija, župan M. Posavec, saborski zastupnik R. Čačić i ministar D. Horvat, a zatim su podijeljene zahvalnice i priznanja zaslužnim članovima udruge.

Posebna Povelja UMPMK za dugogodišnji rad i upornost dodijeljena je bivšim predsjednicima udruge i dugogodišnjem tajniku – Franji Dodleku, Dragutinu Taradiju i Alojzu Kozjaku, pohvalice su primili Zlatko Premuš, Jagoda Srša, Stjepan Koroš, Kristijan Mihalic i Marija Sklepić, a zahvalnice Limena glazba Belica i tamburaši KUD-a Belica bez kojih ne prolazi ni jedna manifestacija Udruge MPMK.

S pjesmom Negda je vesel bil stoleš moj tamburaši KUD-a Belica i solist Karlo Čeh zaključili su zatim ceremonijalni dio festivala i pozvali sve prisutne na degustiranje jela iz natjecateljskih kotlića i velikog kotla s bar tristo porcija Ferencovog guleša koji je Franjo Sklepić opet (ne odajući recepturu godinama nikome) skuhao uz asistenciju Anđelka Kozjaka.

Festival međimurskog kalampera trajao je kratko, ali je zato bilo slatko – kad se zagrabilo u zdjelice ili ubralo sa stola na kojem su beličke gazdarice pripremile mnogima i nezamisliva jela i kolače (!) od krumpira.