SIJANJE SALATE - saznajte kako posijati endiviju
Izvor minerala i vitamina
Jedna od kultura koja se sije ili sadi za berbu u jesen ili zimi je i endivija. Endivija je lisnato povrće, srodnik salate, ali gorkastog okusa, troši se u hladnije dane u godini. Ona je značajan izvor minerala i vitamina. Endivija pri višim temperaturama, ranije i brže razvija cvjetnu stabljiku. U jesen stvara široku rozetu listova koji izgledaju dekorativno, osobito sorte kovrčastih listova.
Sjetva
Ako niste obavili sjetvu endivije, vrijeme je da to učinite što prije. Možete sijati izravno, na stalno mjesto. Razmak mora biti dovoljno velik da ne dođe kao posljedica stvaranje malih rozeta listova uspravnog rasta. Presadnice se uzgoje na ravnoj površini, na tlu mrvičaste strukture, bez višegodišnjih korova. Sjeme se sije plitko, 1-2 cm dubine. Razmak redova je 10-20 cm, između biljaka 3-5 cm. Sve do nicanja površina gredice održava se stalno vlažnom. Po nicanju ako je potrebno, plijeve se korovi. Berba endivije moguća je u jesen, do pojave jačih mrazeva. Rast endivije, naime, prestaje ispod 2 stupnja Celzija. Pokrivanjem usjeva odgovarajućim materijalom moguće je za kratko produljiti njen boravak na otvorenu prostoru. Vezani članci BILJNE UŠI - riješite se biljnih ušiju pomoću duhana SALATA ENDIVIJA - saznajte kako njegovati endiviju
Izvor: 2413