Živa zemlja 07.03.2018. 08:16. Zadnja izmjena: 07.03.2018. 12:40.

Majstor za med

STJEPAN FRAZI: Pčele su mi ušle pod kožu

Među nekolicinom hrabrih koji su na čakovečkom sajmu prkosili hladnoći i snijegu te neumorno malobrojnim posjetiteljima nudili svoje proizvode, bio je Stjepan Frazi iz Čakovca.

- Naravno da nam je hladno, pogotovo kad puhne hladan vjetar, ali trpimo. Sad je još dobro, podnošljivo. Hrabri smo bili prošle godine na minus 18, prisjeća se. Umirovljeni Čakovčanin na sajam dolazi svaku srijedu posljednje tri godine. Ondje prodaje med i bučino ulje iz vlastite proizvodnje.

-Bučino ulje proizvodim već 22 godine, a pčelarstvom sam se počeo baviti još 1970. godine. Živim u gradu, a košnice su mi smještene u Domašincu pa redovito odlazim tamo – kad dođe sezona svakodnevno, objašnjava umirovljeni strojar.

Uz bučino ulje po cijeni od 50 kuna, teglica visokokvalitetnog domaćeg meda od agacije, kestena, liše, bagrema ili cvjetnog meda na njegovu štandu može se kupiti već od 40 kuna.

-Posao šepa. Ima jako puno patvorenog meda, svašta se uvozi, a ljudi ne znaju razlikovati pravi med od onog lažnog. Njima je glavno da je sladak. Takvi proizvodi nam ruše cijenu na tržištu pa se i mi moramo prilagoditi. Zato je bitno reći, pogotovo mladima, da u proizvodnji meda nema zarade. To radim jedino i isključivo zbog ljubavi. Pčele su mi ušle pod kožu i više ne idu van, nasmijano je priznao naš sugovornik.