Živa zemlja 31.12.2016. 08:33. Zadnja izmjena: 31.12.2016. 08:34.

Okrugli Vrh

Stjepan Novak: Važno nam je znati što jedemo, a ovo je naše domaće!

Negda se doma delalo. I moji mama i japa meli su krave i kobilu. S tem smo preživeli, a odrasli smo na mleki i kaši, objasnio je umirovljeni Stjepan Novak iz Okruglog Vrha koji je sa suprugom Nevenkom nastavio obiteljsku tradiciju. Naš sugovornik, 74-godišnjak, jedan od rijetkih u Okruglom Vrhu, a i široj okolici, koji se još uvijek bave uzgojem domaćih životinja za vlastite potrebe.

Osim jedne svinje, dva praseta i nekoliko kokoši u njegovoj se štali nalaze dvije krave: Hana i Jagoda, a nedavno im se pridružilo i jedno tele – Dama, koja je odmah postala mezimica.

Stjepan Novak iz Okruglog Vrha

Oduvijek imamo krave. Nije to težak posao. Jedini je problem što nikada nemaš slobodan dan. I nedjeljom trebaš kositi i hraniti. Ali najvažnije je imati volju, dodaje Stjepan koji s puno ljubavi brine za svoje životinje. Na upit planira li ih prodati i bezbrižno uživati u umirovljeničkim danima, spremno odmahuje glavom:

Ne. Obrađivat ćemo zemlje, hraniti životinje i raditi dokle god ćemo moći, istaknuo je S. Novak te objasnio kakvo bogatstvo kravice predstavljaju bračnim supružnicima Novak.

Ne dobivamo od njih samo mlijeko, već i vrhnje te pravimo domaće sireve. Opskrbljujemo i našu djecu, unuke te članove obitelji. U današnje vrijeme kada vidimo što se sve događa i kakve bolesti se javljaju, važno nam je znati što jedemo, a ovo je naše domaće, istaknuo je Stjepan.