Živa zemlja 08.01.2018. 07:27. Zadnja izmjena: 08.01.2018. 07:27.

Stalno imam posla!

Što sve Đurđa Kos iz Oporovca stigne prije posla?

Prije podneva, kad mora krenuti na posao, Đurđa Kos (47) iz Oporovca kod kuće obavi još mnogo posla. Sunčano zimsko jutro, nakon što je skuhala ručak, iskoristila je i kako bi nahranila kokoši i patke, meso pripremila za spremanje u škrinju, i još je nakon toga isplanirala očistiti prozore i rolete.

- Stalno imam posla! Preorala sam vrt i pokosila travu u dvorištu, a i životinje su stalna briga.  Pomognu mi ponekad svekrva i mlađi sin, no uglavnom sve radim sama, kaže Oporovčanka. Suprug Zdravko zaposlen je u Italiji, i stariji sin odselio se u Njemačku, no ona svoj Oporovec obožava. - Mjesto je malo ali jako složno, naša djeca i mladi druže se neovisno o godinama, ima ih u dobi od 12 do 27 i razlika im uopće ne smeta. Igraju nogomet, ljeti i košarku, a zimi kad se smrzne obližnje jezerce čak i hokej, priča Đurđa.

Ona sama pak, unatoč brojnim obavezama, uživa u svojem dvorištu i plodnome vrtu. Još se u studenome mogla pohvaliti sočnim jagodama iz vlastita uzgoja, a otkrila nam je i tajnu zbog koje zemlja na njezinome gruntu daje i više nego što je uobičajeno: - Ja vam se sa svim svojim životinjama, i biljkama i cvijećem – spominam!