Živa zemlja 28.10.2019. 10:37. Zadnja izmjena: 28.10.2019. 10:40.

Nedelišće

Stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva na Regionalnom placu

U subotu, 26. listopada 2019. na Mesapu u Nedelišću, održan je posljednji ovogodišnji Regionalni plac na kojemu se predstavilo gotovo stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Projekt Regionalnog placa pokrenut je u proljeće ove godine na inicijativu Međimurske županije i uz potporu Općine Nedelišće s ciljem promocije i unapređenja prodaje domaćih proizvoda. Na četiri  održana  Regionalna placa svoje proizvode tisućama posjetitelja ponudilo je gotovo pet stotina OPG-ova.

Regionalni plac pored međimurskih, sada već tradicionalno okuplja, brojne OPG-ove iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije koja se, na posljednjem ovogodišnjem Regionalnom placu predstavila i kao županija-partner, a međunarodni karakter Regionalnom placu dali su izlagači iz Mađarske i Slovenije.

Regionalni plac posjetili su uz domaćina načelnika općine Nedelišće Darka Daniju i župan občine Lendava Janez Magyar, župan občine Središće ob Dravi Juraj Borko, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, predsjednica udruge „Najbolje z Međimurja“ Valentina Hažić, direktorica TZ grada Čakovca Boška Ban Vlahek.

U okviru 4. Regionalnog placa održana je i završna konferencija EU projekta CrossMarkets Pannon EGTS-a i Okrugli stol namijenjen upravo malim proizvođačima i obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvimanna kojemu se raspravljalo o modelima smanjenja ograničenja u prodaje na tržnicama i sajmovima u prekograničnom prostoru. Završnu konferenciju otvorio je potpredsjednik Pannon EGTS-a, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je istaknuo važnost prekogranične suradnje na svim razinama te pohvalio dosadašnju suradnju, no i činjenicu da problemi i dalje postoje te da je i ovaj projekt korak ka njihovu uspješnom smanjivanju i u konačnici rješavanju.

Direktor Pannon EGTS-a Andras Göndöc upoznao je nazočne s ciljevima b-Solutions programa financiranog od strane Europske komisije, posebno istaknuvši nužnost uklanjanja zakonskih i administrativnih prepreka koje koče prekograničnu suradnju. U okviru ovog programa ostvaren je i CrossMarkets projekt Pannon EGTS-a. Projektom su  kroz usporedbu potreba i zahtjeva proizvođača te važećih zakonskih i administrativnih okvira analizirane mogućnosti prekogranične prodaje lokalnih proizvoda u pograničnom području Mađarske i Republike Hrvatske, pri čemu su izrađene preporuke o potencijalnim olakšicama u području prekogranične prodaje lokalnih proizvoda.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je nazočne na Okruglom stolu naglasivši potrebu da se s pozicije tržišta lokalnih proizvoda, uz prekograničnu dimenziju treba unapređivati i jačati male proizvođače i OPG-ove i na domaćim tržištima. „Pored Regionalnog placa kojim želimo promovirati naše male proizvođače, ali i omogućiti razmjenu iskustava, uspostavu kontakata i unapređenje prodaje s proizvođačima iz drugih županija, podržali smo i projekt kratkog opskrbnog lanca u okviru kojega je otvoren „Međimurski štacun“ upravo kako bismo promovirali osviješteno potrošačko ponašanje koje preferira lokalne proizvode. Međimurska županija čitavim nizom mjera i potpora pomaže svoje poduzetnike jer su upravo oni glavni pokretač razvoja naše Županije“.

Na okruglom stolu vođena je konstruktivna rasprava te je zaključeno da informiranje (o načinu rada i radnim pravilima te naknadama tržnice/a) predstavlja važnu zadaću unapređenja prekograničnih prodajnih mogućnosti lokalnih proizvođača, pri čemu bi se informiranje trebalo omogućiti i na jeziku druge članice EU. Poželjna je i unifikacija poslovnika uz pomoć upravitelja/osnivača tržnica (barem najvažnijih propisa). Pri tomu bi od pomoći bili dvojezični predlošci  pa  i lokalne uredbe kojima bi bio uređen rad tržnica/lokalnih sajmova, priredbi i sl.

Regionalni plac i u ovom izdanju, imao je i humanitarnu notu. Prigodno su prodavani  Međimurski sendviči za koje su sastojke osigurali međimurski proizvođači mesa i mesnih prerađevina te drugi OPG-ovi i sponzori. Cjelokupni prihod namijenjen je Međimurskoj zakladi za obrazovanje dr. Vinko Žganec.