Živa zemlja 28.08.2017. 08:25. Zadnja izmjena: 28.08.2017. 08:27.

Akcija Zelje

STRAHONINEC Gaženje zelja kod Tkalčecovih

Akcija Zelje, kod obitelji Tkalčec iz Strahoninca započela je u ranim poslijepodnevnim satima i potrajala sve do mraka. „Program“ akcije objasnili su nam vlasnici OPG-a Tkalčec Ljiljana i Ivan.

- Zelje je zbog pogodnih vremenskih prilika već dozrelo, pa ga je ove godine nešto ranije trebalo pobrati. Stotine glavica dovezeno je u dvorište i prvo ga je trebalo narezati. Srećom, imamo stroj za rezanje kupusa pa to muškom djelu ekipe, suprugu Ivanu, djedu Petru i Stjepanu Poljaku, ide kao od šale, dok baka Vaja i ja za to vrijeme pripremimo velike kace u kojem će ženski dio zelje gaziti, kazala je Ljiljana. Za kiseljenje zelja potrebna je još i sol, papar u zrnu, paprika i lovorovo lišće.

– U kacu idu redovi rezanog zelja, pa cijelih glavica i začini, a sve to skupa treba dobro zgaziti kako bi pustilo tekućinu. U gaženje zelja uključuje se cijela obitelj pa su ove godine zelje, osim Ljiljane gazile i njezina mala unuka Emili, koju je ovaj posao najviše zabavljao, Vanja Tkalčec, Jasenka Bajs te Gordana i Elena Novak. Kad se smračilo, kace su dobro pokrivene i preostaje da vrijeme obavi svoj dio posla. Zelje je zgaženo, pušta tekućinu i kiseli se, no vrlo je važno voditi brigu o temperaturi u različitim fazama vrenja i kiseljenja zelja pa će kace još nekoliko mjeseci biti pod budnim okom Tkalčecovih. Za četiri tjedna, prve ture kiselog zelja kreću na čakovečki plac gdje će se prodavati ljubiteljima ovog zdravog povrća, a mnogi će ga potom koristiti za pravljenje ukusne sarme.