Živa zemlja 01.12.2016. 08:13. Zadnja izmjena: 01.12.2016. 08:44.

Sveti Martin na Muri

Stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj

Važnost poljoprivrede proizlazi ne samo iz tradicionalne uloge osiguranja prehrambenih proizvoda za potrebe stanovništva, već iz njene uloge u očuvanju ruralnog prostora, ekološke ravnoteže i održanju tradicijskih vrijednosti, materijalne i duhovne kulture hrvatskog sela. Jedna je to od ključnih niti vodilja kojom se vodi međimurska proizvodnja, a koju su prepoznali Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Gospodarski list, te u Svetom Martinu na Muri organizirali 2. Stručni seminar za proizvođače povrća u Hrvatskoj od 30. studenog do 2. prosinca.

U ispunjenoj konferencijskoj dvorani Termi LifeClass Sveti Martin, naglasak je stavljen na temu hrvatskog povrća i razvoja povrćarstva, uz pokroviteljstvo Ministarstva, potporu Međimurske županije, te sudjelovanje svih najznačajnijih tvrtki u sektoru proizvodnje povrća u Hrvatskoj. Suorganizatori su i ove godine najznačajnije hrvatske znanstvene i stručne institucije: Agronomski fakultet Zagreb, Poljoprivredni fakultet Osijek, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo i Savjetodavna služba.

„Svake godine mijenjat ćemo lokaciju seminara, a ovogodišnji se održava u Svetom Martinu na Muri, mjestu izuzetnog poljoprivrednog i turističkog potencijala, ali i mjestu koje je sjedište brojnih skupova poljoprivrednika. Ujedno u županiji koja je jedna od najrazvijenijih, kako u proizvodnji povrća, tako i ostalih kultura“, objasnili su organizatori. Ovaj, drugi po redu seminar, nakon prošlogodišnjeg održanog u Opatiji, okupio je mnogobrojne proizvođače, distributere i trgovce koji su osim kroz plenarna izlaganja i rad u sekcijama, dobili priliku na pripremljenim lokacijama uzduž termi adekvatno prezentirati svoje proizvode i usluge, a u Međimurju je to odrađeno i uz goste iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Ovogodišnji domaćin Međimurje, što se tiče gospodarstva, apsolutno je okarakteriziran kao jedna stabilna županija, perjanica metalske industrije, no ujedno i kraj s dugogodišnjom poljoprivrednom tradicijom.