Živa zemlja 27.12.2019. 08:00. Zadnja izmjena: 27.12.2019. 08:00.

Čakovec

STRUČNI SKUP: O problemima proizvođača krumpira

U organizaciji Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira (UMPMK) i Međimurske županije u četvrtak, 19. prosinca je u Čakovcu održan stručni skup za poljoprivrednike i sve zainteresirane.

Glavna tema stručnog skupa bila je izgradnja skladišta za krumpir i/ili prilagodba postojećih skladišta za krumpir, jer je Europska komisija donijela Uredbu kojom se zabranjuje aktivna tvar za sprečavanje klijanja krumpira – klorprofam.

Stručnom skupu, kao predstavnica Ministarstva poljoprivrede, odazvala se Suzana Pajić, viša stručna savjetnica za ratarstvo.

- Uredbom Europske unije klorprofam, koji se nalazi u preparatima kojima se sprečava klijanje gomolja krumpira, se povlači s tržišta, odnosno nije mu produžena dozvola za korištenje. Većina proizvođača krumpira iz Međimurja nalazi se u Belici i oni su već upoznati s tom odredbom. Kod nas se ukida dozvola za korištenje u siječnju, zalihe se mogu prodavati još do svibnja dok je upotreba klorprofama dozvoljena do listopada, objasnila je Pajić.

- Gotovo svi naši poljoprivrednici ovdje koriste to sredstvo. Takva Uredba zahtjeva drugačija i kvalitetnija skladišta s drugačijim sustavom ventilacije, rekao je Kristijan Mavrek, vanjski suradnik UMPMK-a i konzultant za EU fondove dodavši kako je angažiran prije nekoliko mjeseci kad su krenuli nalaziti rješenja što učiniti da se ublaže štete proizvođača krumpira. Na skupu je predstavio ideju da se, putem Ministarstva poljoprivrede, proba dobiti poseban natječaj samo za krumpir kako bi se izgradila ili adaptirala postojeća skladišta krumpira.

Na stručnom skupu u uvodu je sve prisutne pozdravio potpredsjednik UMPMK-a Kristijan Mihalic, a o novim tehnologijama za skladištenje krumpira bez uporabe klorprofama govorio je i Marjan Novak, vanjski suradnik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i izrađivač tehnoloških projekata.