Nesvakidašnji plodovi zemlje u Totovcu
Supružnici Elizabeta i Ivan Frast na svom carstvu voćaka i povrća rade udarnički
Pravim malim carstvom raznog povrća i voćaka moglo bi se nazvati dvorište obitelji Frast iz Totovca. Što u malome plasteniku, što na otvorenom, bračni par uzgaja niz povrtnih kultura, a kad je riječ o voćkama, prednjače one koje doduše krase i brojna druga međimurska dvorišta, ali u Međimurju ipak nisu autohtone – smokve, kaki i kivi.
Gazda Ivan Frast, nekad radnik u GK-u Međimurje, danas umirovljenik, ponosno nam je pokazao kaki – japansku jabuku koja je, kaže, nedozrela – trpka, no kad potpuno dozori – slatka poput meda. Nekoliko metara dalje pergole na ulazu u kuću Frastovih krase plodovi kivija, a rubove povrtnjaka stabla smokve.
Zbog kontinentalne klime neće svi plodovi uspjeti dozreti, ali u srpnju je bila glavna berba. Bilo ih je pregršt, ponosno je dodala supruga gospodina Ivana – Elizabeta. U vrijeme našeg posjeta, Ivan je pripremao pergole za bojanje, a gospođa Elizabeta radila na stepenastoj stazi koja će voditi u vrt.
Doista su supružnici kojima ne nedostaje energije i volje za rad.