Živa zemlja 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Susret u crkvi povodom svetog Martina

Tradicija se nastavlja. Povodom završetka berbe i spremanja uroda, u srijedu je u župnoj Crkvi sv. Nikole u Čakovcu služena sveta misa za sve vinogradare, vinare i voćare. Okupio se lijep, ali još uvijek nedovoljan, broj vjernika vinogradara, članova kluba Vinoljub i Hortusa Croatiae, a misno slavlje predvodio je gvardijan Stanko Belobrajdić. Uz ostalo, on je blagoslovio kruh, grožđe, voće i mlado vino, kao i sve one koji, uz Božju pomoć, cijele godine rade u vinogradima i voćnjcima.
Nakon mise, čakovečki franjevci pozvali su vinogradare na zajedničko druženje, kako bi se međusobno još bolje upoznali. Prigodno jelo i piće ovaj su put pripremili članovi Hortusa.
Svečanosti su se pridružili i međimurski župan Matija Posavec i njegovi zamjenici Sandra Herman i Zoran Vidović.
U ime vinarske udruge Hortus Croatiae na gostoprimstvu je zahvalio vinar Zdravko Dvanajščak, a u ime Vinoljuba predsjednik Milivoj Kossi. Svi su izrazili nadu da će se proslava završetka berbe i narednih godina nadopunjavati novim sadržajima, a ovakvi susreti u crkvi i Franjevačkom samostanu postati tradicionalni. Vinogradari su pozvali franjevce i da tijekom godine budu njihovi gosti u goricama.(gu)
Snimio Zoran Jaklin

Izvor: 3057