Živa zemlja 26.04.2020. 09:11. Zadnja izmjena: 26.04.2020. 09:11.

Savjeti

Sve o alternativnoj rodnosti jabuke poslije mraza

U voćnjacima jabuke koje je ove godine pred samu cvatnju zahvatilo smrzavanje od niskih temperatura – mrazova, osobito na sorti Idared, gotovo da i nema neoštećenog cvijeta. Takova je velika većina voćnjaka u ravničarskim krajevima, u kojima zapravo i ne postoji zračna drenaža, odnosno područje niže po položaju od voćnjaka gdje se može hladniji zrak kao teži spustiti te time ublažiti niske temperature u nasadu. Iako će se cvatnja nastaviti, plodova neće biti.  Tučak, plodnice, sjemeni zameci su smrzli i oplodnja je nemoguća.

Smrznute plodnice cvjetova Idareda

U cvjetnom pupu, najčešće se nalazi pet cvjetova, a ponekad ih se nađe i do osam. Ukoliko dođe do oplodnje određenog broja tih cvjetova, sva se energija i hranjiva počinju trošiti na razvoj plodova. Vrlo malo energije i hranjiva ostaje da se može u pazušku tog pupa početi stvarati cvjetna rozeta sa novim cvjetnim pupom za narednu godinu. 

Ukoliko nije došlo do oplodnje, a razlog tome ove godine je mraz, svi cvjetni pupovi koji su trebali nositi plodove, ponovno će se pripremati za cvatnju naredne godine. Stoga ćemo uskoro na stablima naših jabuka imati nekoliko vrsta rodnog drveta koje će se svo pripremati za cvatnju naredne godine:

  1. Jednogodišnje grane koje smo ostavili za obnovu rodnog drveta sa namjerom da u ovoj godini pripremaju cvjetne pupove za narednu godinu.
  2. Jednogodišnje grane koje smo ostavili za obnovu, ali na njima se nalazi određeni dio slabih cvjetnih pupova od kojih su neki i preživjeli mraz i donijeti će jabuke slabije kvalitete.
  3. Dvogodišnje i trogodišnje rodne grane koje budući da je na njima gotovo sve smrzlo, ponovno diferenciraju cvjetne pupove za narednu godinu.
  4. Staro pršljenasto rodno drvo koje baš kao i mlađe dvogodišnje i trogodišnje grane svo ponovno diferencira cvjetne pupove za narednu godinu. 

Osnovno pitanje koje si ovih dana moramo postaviti je – TREBA LI NAM SVO TO RODNO DRVO za narednu godinu (2021.) koja će po svemu biti alternativno prerodna, te koje će rodno drvo donijeti urod za dvije godine (2022.) kada nas čeka alternativno nerodna godina.

Klasično razmišljanje je: Naredne godine trebati će izvršiti jako prorjeđivanje. Naravno - to je osnova izlaska iz alternative. Ukoliko malo bolje razmislimo, možemo iz fiziologije obnove rodnog drveta shvatiti kako postoje postupci kojima već i ove godine možemo utjecati na smanjenje alternativne rodnosti. Na primjer: 

1. Čemu nam ove godine služe jednogodišnje pripremne grane koje smo ostavili kako bi naredne godine imali obnovu rodnog drveta i osiguran dio prvoklasnog uroda? Naredne godine će ionako sve biti rodno! (nadamo se bez mraza) Micanjem određenog dijela jednogodišnjih grana možemo ponovno provocirati njihov rast u tijeku ove, 2020. godine te tijekom 2021. godine osigurati na njima formiranje cvjetnih pupova za potencijalno ponovno alternativno nerodnu 2022. godinu. Postoji vjerojatnost da će određeni broj njih i dobiti slabe cvjetne pupove pošto na stablu nema opterećenja urodom, no uvijek je lakše naredne godine izvesti prorjeđivanje cvjetova na jednogodišnjim granama koji cvatu desetak dana kasnije od starijeg i redovnog rodnog drveta.

2. U slabo bujnim voćnjacima u kojima nedostaju jednogodišnje rodne grane, a sav se urod svodi na starije pršljenasto rodno drvo, ove će godine svo pršljenasto rodno drvo biti kao posljedica mraza bez uroda, odnosno svo staro pršljenasto rodno drvo pripremati će cvjetne pupove ponovno za narednu godinu. (2021.) Ponovno se postavlja pitanje, koje će rodno drvo cvasti za dvije godine? (2022.) Ukoliko svo ocvate tijekom 2021. ponovno će se odmarati tijekom 2022. godine.  Stoga je ove godine prilika da se skraćivanjem – ne prorjeđivanjem – staro rodno drvo skrati, te pojačanom prihranom

dušičnim gnojivima izazove novi rast jednogodišnjih grana koje će tijekom 2020. rasti, tijekom 2021. pripremati cvjetne pupove, a tijekom 2022. donesti urod. I u ovom slučaju postoji vjerojatnost da će određeni broj njih i dobiti slabe cvjetne pupove pošto na stablu nema opterećenja urodom, no uvijek je lakše naredne godine izvesti prorjeđivanje cvjetova na jednogodišnjim granama koje cvatu desetak dana kasnije od starijeg i redovnog rodnog drveta.

U godini bez mraza, ovo bi bilo vrlo poželjno. Uz staro pršljenasto rodno drvo, nalazi se i mlado dvogodišnje rodno drvo, te dvije jednogodišnje grane koje će i dalje obnavljati rodno drvo. Pitanje koje si moramo postaviti nakon mraza je da li nam dvije jednogodišnje grane za pripremu trebaju kada će nakon izmrzavanja naredne godine svaki pup na drvetu biti rodan.

Mladi voćnjak koji je vrlo dobro orezan

Na stablu se nalazi i pršljenasto starije rodno drvo, dvo i trogodišnje rodne grane te dovoljan broj jednogodišnjih grana koje će pripremati pupove za narednu godinu. Nakon jakog izmrzavanja se postavlja pitanje. Da li su nam potrebne te jednogodišnje grane koje će u ovoj godini diferencirati cvjetne pupove za ionako alternativno vrlo rodnu narednu godinu kada će svaki pup na drvetu biti u cvijetu.

Na stablu se nalazi veliki broj jednogodišnjih grana koje će sve pripremati cvjetne pupove za narednu godinu koja će ionako zbog izmrzavanja ove godine biti vrlo rodna.

Prikraćivanjem ili vađenjem do osnove određenog dijela jednogodišnjih grana nakon cvatnje možemo već ove, zbog mraza nerodne godine, utjecati na ublaživanje alternativne rodnosti u narednim godinama.

Dva slabo bujna stabla samo sa pršljenastim rodnim drvetom. 

Jedno puno smrzlih cvjetova, drugo bez cvjetova jer je prošle godine bilo prerodno. U tijeku ljetnih mjeseci oba drveta će pripremati gotovo svaku rozetu za cvatnju u narednoj godini. Godina bez uroda prilika je da rezom vratimo grane, te pojačanom prihranom dušičnim gnojivima izazovemo rast jednogodišnjih grana potrebnih za obnovu rodnog drveta, te lakši i brži izlazak iz alternative.

Kada o svemu ovome razmislimo, vidimo da i u ovoj, na žalost zbog smrzavanja nerodnoj godini, možemo nešto pažnje usmjeriti u razmišljanje na koji način već tijekom ove vegetacije možemo utjecati na formiranje cvjetnih pupova za potencijalno alternativno nerodnu 2022. godinu, kako bi što je moguće prije izašli iz problema alternativne rodnosti. Iako u svom voćnjaku u gornjem Međimurju zahvaljujući dobrom položaju 35 godina nisam imao mraz, navedeno sam godinama primjenjivao kod alternativno sklonih sorata kako bih održavao što je moguće uravnoteženu rodnost uz stalnu obnovu rodnog drveta.

Naravno, ukoliko je netko uvjeren da će i naredne godine biti jakog mraza, bolje da ostavi sve i ništa ne dira. Ostati će veći postotak nesmrznutih pupova. Ja se osobno više volim nadati da će biti godina bez mraza.

    Alternativno rađanje voćnjaka jabuke može biti izazvano ne samo pojavom proljetnih mrazova, već i prevelikom bujnosti izazvanom prejakom gnojidbom ili predubokom sadnjom, prejakom ili preslabom rezidbom, preslabom prihranom dušičnim gnojivima, preslabom oplodnjom i drugim razlozima. Najvažnije je da naučimo kako i na koji način što prije izaći iz problema alternativnog rađanja voćnjaka. Nadam se da sam ovim člankom probleme vezane uz alternativno rađanje još više približio našim voćarima.

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing. VVV