Živa zemlja 09.12.2017. 21:37. Zadnja izmjena: 09.12.2017. 21:38.

Međimurski voćari

Sveti Martin na Muri: Tko je osvojio lentu najvoćarice?

Međimurska udruga za integriranu proizvodnju voća  osnovana je 1997. godine s ciljem promicanja proizvodnje kvalitetnog voća, promicanjem stručnog rada u voćarskoj i rasadničkoj prizvodnji, te ostvarivanjem osobnih i zajedničkih potreba i interesa svojih članova. Svake se godine članovi i simpatizeri udruge okupljaju na zabavi koja je ove godine bila posebna, jer se slavi dvadeseta godišnjica osnivanja udruge. U ugodnom ambijentu izletišta u Sv. Martinu na Muri, pozivu organizatora Mladena Dobranića, tajnika udruge, odazvalo se šezdesetak članova i simpatizera. Osim organizatorske, Mladenu je pripala i voditeljska uloga, a za mikrofonom mu se pridružio Mladen Matjačić. Druženje su iskoristili kako bi istaknutim članovima podijelili zahvalnice za doprinos u razvoju voćarstva, koje su primili Tomislav Tomšić, Kristijan Mihalic, Mladen Dobranić, Mladen Matjačić, Zoran Lovrek, Milorad Šubić, Branka Hederić, Zlatko Hlapčić, a posmrtno je zahvalnica pripala Anđelku Horvatu koji je bio prvi predsjednik udruge.

Tijekom večeri, zabavu su začinili odabirom najsitnije i najdeblje jabuke. Domišljati natjecatelji su se na različite načine htjeli domoći pobjede, ali su članovi žirija vrlo lako među jabukama prepoznali uljeze poput tikvica. Tako je nagradu za najsitniju jabuku odnijela Anika Jurović, dok je vlasnik najdeblje jabuke Kristijan Mihalic. 
Vrhunac večeri bio je proglašenje voćarice godine. Lenta se dodjeljuje članici udruge koja je tijekom godine prepoznata kao žena koja se, osim marljivim radom u voćnjaku, ističe svojim životnim i radnim navikama u kućanstvu. Ove godine je lenta najvoćarice pripala Zdenki Tomšić iz Gradiščaka. Zabava je uz pjesmu i ples potrajala do dugo u noć.