Živa zemlja 10.11.2019. 08:25. Zadnja izmjena: 10.11.2019. 08:25.

Brezovec

Svjetski dan jabuka u voćnjaku starih sorti

Udruga voćara, vinogradara i povrćara općine Sveti Martin na Muri i Lokalna akcijska grupa "Međimurski doli i bregi", uz pokroviteljsku podršku Općine Sveti Martin na Muri u obilježila je Svjetski dan jabuka u voćnjaku starih sorti voća kraj Brezovca.

Svoje proizvode, uz stare sorte jabuka, sokove, pekmeze, džemove, slastice i kolače od jabuka izložila su gornjomeđimurska obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a svoj su prilog dali i mališani iz Učeničke zadruge "Tinček" Osnovne škole Sveti Martin na Muri. 
Kako je u Međimurju teško ugostiti nekoga samo s voćnim jelovnikom, uz sok od jabuka nudili su organizatori i krepki gulaš, na brzinu okrenute odreske na roštilju, a i voćni sok koji je lanjske godine već fermentirao sjajno sljubljiv s mineralnom vodom.

Za dobru atmosferu pobrinunuli su se domaći brežni mužikaši okupljeni oko kontabasa Mladena Dobranića, predsjednika Udruge VVVP-a, Drago Brežnjak, Drago Flinčec i Gustek Dvanajščak.

Kad oni zasviraju "Marina, Marina, Marina, da l' znaš da volim te ja..." zna se da nakon predavanja o sortama jabuka kreće pravo druženje u kojem se puno pažnje poklanja najmlađima i pouci kako raspoznati sorte. 

Već šesnaest godina Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri obilježava Svjetski dan jabuka tako, a u voćnjak starih sorti koji je uređen u suradnji s LAG-om "Međimurski doli i bregi" i gdje uz dvanest starih sorti jabuka raste i drugo voće gospodari se isključivo na ekološki način.