Živa zemlja 20.05.2020. 09:17. Zadnja izmjena: 20.05.2020. 09:19.

Pčelarstvo

Svjetski dan pčela obilježava se danas, 20. svibnja

Svjetski dan pčela obilježava se danas, 20. svibnja, a UN je taj datum odabrao kako bi se podigla svijest o značenju pčela te upozorilo na njihov masovni gubitak. Upotrebom pesticida broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za više od 70 %. Stoga je kontrolirana upotreba selektivnih ili zabrana prskanja insekticidima ključna za opstanak pčela.

Online obilježavanje Svjetskog dana pčela namijenjena je svima koji se bave pčelarstvom ili proizvodnjom meda, a zainteresirani su za aktualna događanja u pčelarstvu. Obilježavanje već drugu godinu organiziraju Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever i Hrvatska Gospodarska Komora, Županijska komora Koprivnica, a predavanja i diskusiju će voditi: Ivana Blaško Bešvir, mag.ing. preh. teh., Željko Hećimović predsjednik Klastera Pčelara Podravina Đurđevac, Havaić Vladimir vlasnik mEDEN - OPG -a za apiterapiju, Suzana Operman, dipl. ing. preh. teh. viša stručna suradnica Županijske komore Koprivnica te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

  • Obilježavanje će započeti predavanjem 20. svibnja u 14 sati, a zatim nastaviti diskusijom na koje možete pristupiti klikom na link.