Živa zemlja 26.05.2019. 12:22. Zadnja izmjena: 26.05.2019. 12:22.

Nedjelja, 19. svibnja

Svjetski dan pčela u Medenom vrtu u Črečanu: Otrujemo li pčele, uništili smo i čovjeka

Četvrtu godinu za redom u "Medenom vrtu" Tatjana i Miroslav Šardi iz Čakovca u Črečanu su, uz nizove košnica s pčelama, ugostili u nedjelju, 19. svibnja, kolege pčelare i brojne druge goste na obilježavanju Svjetskog dana pčela.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) 2016. godine na prijedlog Zveze čebelarjev Slovenije Svjetskim danom pčela proglasila je 20. svibnja, kao dan za podsjećanje na ugroženost pčela onečišćenjem okoliša i bolestima koje su se pojavile posljednjih desetljeća. Ugrožavanjem pčela ugrožava se i ishrana čovječanstva, samo u Europi o oprašivanju ovisi 84 % poljoprivrednih kultura, a osim pčela medarica ugroženi su i drugi oprašivači. U posljednjih trideset godina smanjen im je broj za tri četvrtine, ponajviše zbog neonikotinoida, kojim se tretira sjemenje prije sijanja.

U ugodnom druženju pčelara i ljubitelja prirode Lidija Srnec, meteorologinja rodom iz Preloga govorila je o klimatskim promjenama i utjecaju promjena na prirodu i pčele, Tatjana Šardi i njen brat Vitomir Mlinarec, inače baštinici stoljetne tradicije preloškog pčelarstva "Kanaan", objasnili su koja je važnost prirodnog pčelinjeg voska u razvoju pčelinjih zajednica i kako pčelari mogu postići "dodanu vrijednost" pčelinjeg voska kroz izradu svijećica, poklon paketića...

Miljenko Muršić, profesor, spisatelj i filatelist predstavio je motive pčela u filateliji, posebno hrvatske marke s tri motiva pčele sivke (matica - trut – radilica) koje su izdane povodom 140. obljetnice utemeljenja hrvatskog najstarijeg pčelarskog društva u Osijeku.

Na druženju su bile i Slavica Šegović, koja na svom eko-povrtlarstvu čuva stare sorte povrtnica i ratarskih kultura te Terezija Pintarić, umješna "cekarica" s mnoštvom pravih "cekera od luščinja". One su u mini-radionicama djeci prenosile svoja znanja, a Barbara Kefelja, pčelarka i  apiterapeutkinja iz susjednog Varaždina demonstrirala je vrijednosti i način uporabe niza pčelinjih proizvoda, od propolisa, matične mliječi ili cvjetnog praha do pčelinjeg otrova.

Pčelarima sezona nije baš počela na najbolji način, vremenske im prilike, pčelama zapravo, ne idu na ruku, no Željko Trupković, predsjednik Udruge pčelara "Agacija" iznio je utješne informacije: u Međimurju nije ovog proljeća zabilježen pomor pčela zbog otrova, gubici u pčelinjim zajednicama nisu viši od prirodnih i uobičajenih, a pčelari vjeruju da će usprkos lošem vremenu pčele ipak nanijeti u košnice nešto bagremova meda.

Druženje pčelara u "Medenom vrtu" u Črečanu bilo je uljepšano i s nešto literarnog sadržaja: Jasna Šarić, spisateljica iz Čakovca čitala je svoje aforizme, a slučaj je htio da se onima koji o pčelama malo znaju moglo prikazati i ako se lovi pčelinji roj, koji se iz pčelinjaka dignuo u svadbeni let i spustio na povisoku granu stare johe.