Živa zemlja 19.02.2016. 17:51. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Vrijedni Martinuševčani

Tele po tele, Cmrečnjaki su izgradili gospodarstvo od kojega žive

Damira i Snježanu Cmrečnjak iz Martinuševca zatekli smo u štali, kako vrijedno rade oko junadi. Bave se tovom, imaju po dvadesetak grla. Uz to obrađuju desetak hektara, na kojima zasade kukuruz koji im je potreban za ishranu stoke. Osim toga, imaju oko tisuću trsova.
- Krenuli smo ispočetka, gradili staje, nabavljali mehanizaciju. Nitko se time nije bavio prije nas na gruntu. Snježana je dvije godine bila na SIZ-u, rekli su joj da nema posla za tekstilne tehničare oplemenjivače. Damir pak je bio keramičar. No početkom rata, kad smo vidjeli da nema posla za nas, odlučili smo sami krenuti izgrađivati ovo gospodarstvo. 1993. godine kupili smo prvo tele. I, zanimljivo, kad smo ga utovili prodali smo ga po istoj cijeni po kojoj se i danas prodaju! - ispričali su nam supružnici izmjenjujući se. 
No vrijednim radom uspjeli su podignuti lijepo gospodarstvo i kuću. Ispod strehe nalaze se i dva traktora. Godinama su se mučili s jednim, no uspjeli su nabaviti drugi. Pomoglo je pri tome i što je Damir noćima svirao sintisajzer i pjevao; s prijateljem je imao duo. 

Iako nisu zaposleni u nekoj tvrtci, normalno žive od vrijednoga rada
- Pomaže nam i sin Dario, koji je završio logistiku pa je i to olakšanje, što više ne trebamo financirati studiranje - kažu te otkrivaju da se junad prodaje kad dostigne težinu između 600 i 700 kilograma, po cijeni između 13 i 14 kuna za kilogram "žive vage". Budući da već u startu tele moraju platiti oko 4.000 kuna, jasno je da moraju dobro uprijeti kako bi završili u plusu.