Živa zemlja 22.12.2016. 07:55. Zadnja izmjena: 22.12.2016. 07:57.

Udruga pčelara Agacija

Termini za ažuriranje podataka o broju pčelinjih zajednica

Od 2016. godine uvedeno je jesensko ažuriranje broja pčelinjih zajednica i od sada se evidencija neće obavljati u proljeće. Jesensko ažuriranje se vrši temeljem prikupljenih godišnjih dojava koje pčelari moraju popuniti zaključno s 31. prosincem 2016., dok će sam upis u evidenciju pčelara i pčelinjaka morati biti gotov do veljače iduće godine. Podaci koji će sada biti prikupljeni biti će referentni i temeljem tog broja zajednica hrvatski pčelari će dobiti financijsku omotnicu za iduće programsko razdoblje. Prikupljeni podaci o broju zajednica će biti relevantni za sva prava iz Nacionalnog pčelarskog programa za 2017. (sufinanciranje kupnje lijeka protiv varoe, sufinanciranje u  tehničkoj pomoći u pčelarstvu i selečem pčelarstvu). Bez ažuriranih podataka neće se moći dobiti i potvrde za registraciju pčelarskih vozila, mogućnost dobivanja raznih pomoći (odštete od elementarnih nepogoda), odnosno sva prava koja bi mogla proizići na temelju prijavljenog broja pčelinjih zajednica.

Ažuriranje podataka za pčelare je besplatno, a broj zajednica se odnosi na sadašnje brojčano stanje odnosno koliko ih je uzimljeno. Ažuriranje podataka će vršiti pašni povjerenik HPS-a Željko Trupković u prostorijama udruge u sljedećim terminima: 29 i 30. prosinca (četvrtak i petak) od 17 do 19 sati.

Pčelari neka ispune godišnju dojavu broja pčelinjih zajednica (prilog časopisa Hrvatska Pčela ) odnosno pripreme podatke za ispunjavanje iste (OIB, IBAN žiroračuna…). Pčelari koje treba upisati u evidenciju (i snimiti pčelinjak ) mogu se prijaviti u zadanim terminima ili se javiti SMS-om na tel. 098/803-333 zbog dogovora oko termina snimanja lokacije pčelinjaka. Za eventualne nejasnoće nazvati spomenuti broj mobitela u večernjim satima, pojašnjava Željko Trupković.