Živa zemlja 17.02.2017. 10:42. Zadnja izmjena: 17.02.2017. 11:41.

Poljoprivredna gospodarstva

Tko je dovoljno mali da stane u kriterije natječaja za potpore malim poljoprivrednicima?

U prosincu prošle godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krenula je s raspisivanjem natječaja za tzv. "mjeru 6" Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine, od kojih je trenutno aktualan natječaj za provedbu podmjere "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima", koji traje, odnosno otvoren je za prijave do 24. veljače. Krajem siječnja raspisan je tome natječaj za podmjeru "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", sa skoro mjesec dana moguće pripreme poljoprivrednika za prijave, jer rok za podnošenje "potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu" počinje teći od 27. veljače i traje do 27. ožujka.

Po definiciji, "malo poljoprivredno gospodarstvo" je ono čija "ekonomska veličina" po vrijednosti proizvodnje ne smije biti (na godišnjoj razini) niža od 2.000 eura (cca 15.000 kuna) niti viša od 7.999 eura (cca 60.000 kuna).

Pristup natječaju omogućen je OPG-ima, obrtima, poduzećima, zadrugama, a zahtjevi za potporu podnose se u elektronskom obliku putem AGRONET aplikacije, u fizičkom obliku ispisuje se te, potpisuje i ovjerava samo "zahtjev" i preporučenom poštom s povratnicom ili osobno dostavlja na adresu nadležne podružnice APPRRR-a. Za Međimursku županiju to je  APPRRR - podružnica u Ulici Grada Vukovara 70/VI u Zagrebu (tel. 01 / 6446-299 ili 6446-300).  Potpora za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava osigurana je u iznosu nešto većem od 152.000.000 kuna (proračun Europske 85 % i proračun Republike Hrvatske 15 %). 

Dodjela namjenskih nepovratnih novčanih sredstava malim poljoprivrednim gospodarstvima moguća je za sufinanciranje tzv. "prihvatljivih aktivnosti", odnosno kupovinu domaćih životinja, sjemena i sadnog materijala, građenje i opremanje gospodarskih objekata, kupovinu ili zakup zemljišta, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, pa čak i za troškove edukacije i operativno poslovanje gospodarstva.
Sve detaljne informacije, natječaj, pravilnici, obrasci, dostupni su na mrežnoj stranici Agencije www.apprrr.hr, a upiti zainteresiranih poljoprivrednika vezani za odredbe natječaja mogući su isključivo putem web-forme na mrežnoj stranici www.ruralnirazvoj.hr unutar rubrike  "pitanja i odgovori", u kojoj (za sada) nema odgovora na pitanje koliko "malo" može biti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo da se provuče kroz kriterije natječaja, a da s druge strane nositelj takvog OPG-a nije baš "bogec bistrički".


DUŠAN REBERNIK, "MALI POLJOPRIVREDNIK" IZ HERJAKOVČINE: Niti znam dovoljno o natječajima, niti sam dosta mali!

Poljoprivredno gospodarstvo Dušana Rebernika u Herjakovčini (Prekopa) po mnogočemu je za Međimurje tipično. Dušan se, kao i mnogi drugi Međimurci, sa svojom obitelji cijeli život bavio poljoprivredom uz zaposlenje, a i sada kada je "službeno" umirovljenik, poljoprivrede se nije odrekao.

Na gospodarstvu drži (sada) samo pet krava, za mlijeko predano u otkup u prosincu od četiri krave (jedna je u suhostaju) uz 2,21 kune za litru mlijeka prvog razreda zaradio je (ne još i dobio novce) 4.223 kune. I kaže da već po tome (ako se obračuna godišnje) njegovo gospodarstvo nema mogućnost pristupa natječaju za potporu "razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava": - Prvo, da se naš trud plaća kako treba, mi ne bi trebali nikakve mjere niti potpore. Svojim bi rukama normalno zaslužili za život. Drugo, premalo znamo o mjerama, jer informacije su na internetu, a koliko nas, običnih malih seljaka, uopće to ima!? Informacije u novinama ili na televiziji nisu dosta, ajde još sad zimi i stignemo nešto pročitati, ali kad krenu radovi... Pa priprema dokumenata, ispunjavanje zahtjeva, to je prekomplicirano i malo tko je to sam u stanju napraviti. Trebalo bi i preko jedinica lokalne samopurave organizirati informiranje, uputiti ljude, objašnjavati... 

Koliko vidim, ja sam s pet krava već "preveliki" za natječaj i potporu, ne računajući uopće vrijednost kultuira na poljima, gospodarstva s dvije kravice i par jutara zemlje su i onako nestala, a mali koji su prodali zadnje dvije kravice nikad ih više neće imati! Najvažnije je: ako se i uspije dobiti potporu, sve je lijepo ponuđeno, što poslije? Što je iza toga? Imam zemlju, štalu, stoku, imaju i drugi i znanja i volje i želje, ali nema najvažnijeg. Nema nikakve garancije da će se sav trud i muka u radu 365 dana u godini i isplatiti!