Živa zemlja 06.02.2018. 22:54. Zadnja izmjena: 06.02.2018. 22:54.

Gradiščak

Tradicija uzgoja krava u obitelji Vršić: Posao koji traži potpunu posvećenost

U obitelji Vršić iz Gradiščaka uzgoj krava postala je obiteljska tradicija koja se održala do danas. Brigu o kravama je od oca Josipa preuzeo Dragutin Vršić u čijoj se štali trenutno nalaze dvije krave, tri telića i jedan bik. Stočarstvo je posao kojem se moraš posvetiti u potpunosti, bez obzira koliko grla hraniš, kaže naš sugovornik. Budući da nije želio prodati svoje krave, Dragutin je bio primoran napustiti posao i posvetio se isključivo poljoprivredi i stočarstvu. - Z jednom ritjom ne moči dva koje jahati, rekao je.

Dnevno njegove krave daju od deset do petnaest litara mlijeka. Mlijeko ne prodaje već ga obitelj koristi za vlastite potrebe, a od ostatka prave sir i vrhnje. Otkupna cijena mlijeka vrlo je mala, pa prodaja manjih količina nije bila isplativa, kaže Dragutin. 

Zato više nade polaže u svoje bikove, čije meso je traženo na tržištu i zarađenim novcem uspijeva pokriti troškove te nešto zaraditi. Kako bi mogao prehraniti krave i opstati, nužno je obrađivati zemlju. Iako je posjeduje mehanizaciju koja mu uvelike olakšava poslove pri obradi dvadesetak hektara zemlje na kojoj uzgaja kukuruz, ječam, pšenicu, zob, neke poslove strojevi jednostavno ne mogu obaviti. Tada mu u pomoć priskoči brat Josip. Zanimljivo je vidjeti i Dragutinovog trogodišnjeg nećaka Ivana koji radoznalo trčkara dvorištem i u stopu prati strica dok obavlja svakodnevne poslove. - On je budući stočar, šali se Dragutin pogledom milujući nećaka.