Živa zemlja 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

KAŽNJIVO BEZ UŠNIH MARKICA I KONTROLE

TRGOVINA SVINJAMA NA MALO

U sezoni svinjokolja koja upravo počinje mnogi kupci svinja nastoje pribaviti (obično za tov za vlastite potrebe na domaćinstvu) odojke koje će toviti za iduću sezonu.
No, prema informacijama koje dolaze od uzgajivača svinja, odnosno odojaka za tov, kupci – premda financijski gledano za to nema razloga – često inzistiraju da im se odojci isporuče bez popratne dokumentacije, ušnih markica, ukratko – i bez prethodne veterinarske kontrole.
No, takva je praksa izazvala probleme u svinjogojstvu, primjerice - tešku detekciju izvora ne tako davne svinjske kuge, pa Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., viši veterinarski inspektor u Međimurskoj županiji, upozorava:
- U zakonu o veterinarstvu i pratećim pravilnicima jasno je propisano - posjednik životinje, svaka pravna ili fizička osoba koja je vlasnik, korisnik ili samo čuvar izravno je odgovorna za zdravlje i dobrobit životinje. Time je odgovorna i za svako komercijalno ili nekomercijalno premještanje životinje na drugu lokaciju, bez obzira na svrhu premještanja (daljnji tov, primjerice). Uz ostale životinje, svinje podliježu obveznom označavanju koje provode posjednici i ovlašteni veterinari, a baš posjednik životinja odgovoran je za označavanje ušnim markicama i registriraciju svinja, da bi se kroz propisane evidencije i registre osigurala sljedivost svinja jer životinje moraju pratiti propisani dokumenti.
Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja ciljan je na zaštitu zdravlja životinja i ljudi od zaraznih i nametničkih bolesti. Sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju se označiti u skladu s odredbama tog pravilnika, a evidentiranje premještanja svinja kroz jedinstveni registar omogućuje (u slučaju bilo kakve potrebe) identifikaciju gospodarstva s kojeg su došle i na kojem su uzgojene. To je sve svinjogojcima poznato, a kupci odojaka za vlastite potrebe za tov na domaćinstvu često ne znaju da im je – makar kao gospodarstvu sa samo jednom svinjom - obveza prijaviti kupovinu svinje prilikom dopreme nadležnoj veterinarskoj organizaciji.
Zato kupcima odojaka za daljnji tov za vlastite potrebe domaćinstva preporučam da se oslone na znanje i savjete svinjogojaca i poštuju njihove i svoje obveze u prometu svinjama te da se nepotrebno ne izlažu kaznama za kršenje zakona i pravilnika. Mislim da je svima u interesu imati garancije da je životinja koju su kupili iz veterinarski kontroliranog uzgoja zdrava i neopasna (u smislu zaraza i sl.) za svoju okolinu. (MB)

Izvor: 2849