Živa zemlja 08.10.2016. 00:03.

Udruga Agacija

U Domašincu posvećen poklonac svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara

Članovi ogranka Udruge pčelara Međimurske županije Agacija iz Domašinca u rujnu su organizirali posvećenje poklonca svetog Ambrozija. Poklonac s likom zagovornika pčela i pčelara, nedaleko lovačkog doma, podignut je zahvaljujući donaciji Antuna Lisjaka.

Udruga pčelara Međimurske županije osnovana je 1981. godine u Domašincu te je s dvjestotinjak članova jedna od većih pčelarskih udruga u Hrvatskoj. Uz suradnju sa srodnim udrugama, članovi predano rade na unapređenju pčelarstva uz gospodarenje pašnim resursima,a poseban naglasak stavljen je na očuvanje autohtone pasmine sive pčele.

Na svečanosti posvećenja, idejni začetnik i inicijator pokretanja pčelarske Udruge, ujedno i povjerenik ogranka Domašinec Antun Hruška okupljene je upoznao s 35 -ogodišnjim radom Udruge te je mještanima zahvalio na razumijevanju i potpori koju su pružili prilikom osmišljavanje poučne staze Murščak.

Sadašnji predsjednik Branko Lipić napomenuo je kako je najveća vrijednost pčela oprašivanje i održavanje bioraznolikosti te da o pčelama ovisi i naša vrsta. Udruga koja pokriva područje od Štrigove do Kotoribe već devet godina, uz pomoć Županije, organizira ocjenjivanje meda.

Pčelarstvo se u Domašincu spominje još davne 1772. godine kada se u popisu stanovništa navodi da su sve obitelji, uz stoku, držale i košnice što svjedoči o dugoj tradiciji tog zanata.

Molitvu i blagoslov poklonca predvodio je generalni vikar Varaždinske biskupije, monsinjor Ivan Godina. Posvećenju je uz načelnika općine Domašinec Dragutina Lisjaka, prisustvovao i međimurski župan Matija Posavec koji je u kratkom obraćanju istaknuo da je Udruga pčelara MŽ Agacija, koja može služiti kao primjer ostalim srodinim udrugama, ponos cijelog Međimurja te je dodao kako će Županija i u budućnosti sufinancirati aktivnosti Udruge, a financijski će poduprijeti i ovogodišnje, deseto ocjenjivanje meda.