Živa zemlja 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

U Međimurju nema enzootske leukoze goveda!

Krajem prošle godine objavljeni su podaci Uprave za veterinarstvo da je od 1. rujna do 20. prosinca provedeno testiranje goveda na enzootsku leukozu goveda, pri čemu je ustanovljeno da je tom bolešću zaraženo 986 krava koje zbog toga moraju biti odstranjene s farmi i eutanizirane. ELG je kronična virusna zarazna bolest goveda, uzročnik je retrovirus, a bolest je poznata kao bolest velikih farmi i proširena je na svim kontinentima. Dokazati se može tek laboratorijskom pretragom uzorka krvi životinje.
Među poljoprivrednicima u Osječko-baranjskoj županiji zavladala je panika jer pozitivne na leukozu pronađene su u njih 602 krave, u svim ostalim županijama nađeno ih je tek 384, pri čemu se – kaže Ljubomir Kolarek, dr. vet. med., viši državni veterinarski inspektor – samo na području Grada Zagreba (što nije čudno jer je baš na gradskom teritoriju malo farmi) i na području Međimurja nije pronašlo ni jedno zaraženo grlo!
Provođenje propisanih mjera Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje enzootske leukoze od 1. srpnja 2007. godine mnoge je poljoprivrednike kojima su krave izvor egzistencije bacilo u očaj, međutim, reagirali su i stručnjaci tvrdeći da je eutanaziranje životinja koje su još normalne proizvodnosti nepotrebno.
Iskorjenjivanje enzootske leukoze goveda eutanaziranjem mliječnih krava (ne testiraju se životnije mlađe od 24 mjeseca) preteška je mjera kada se uzme u obzir da ELG nije patogen ni na koji način za čovjeka ni za ljudsko zdravlje, ali pravda se potrebom da Hrvatska bude proglašena terorijem slobodnim od leukoze, kako bismo u Europsku uniju mogli izvoziti junice i domaće mlijeko?!
Kao da se do sada nešto uopće izvozilo!
Na pretjeran i ishitren potez Uprave za veterinarstvo reagiralo je matično ministarstvo i suspendiralo privremeno provođenje mjera suzbijanja ELG-a, a Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, čiji je predsjednik Igor Rešetar iz Kuršanca, javnosti i resornom ministarstvu uputio je poruku:
- Smatramo da se mjere provode ishitreno jer nigdje se u EU stoka ne uklanja s farmi nakon prvog pozitivnog nalaza, pa predlažemo da se kod pozitivnih krava obavi dodatno testiranje, a nakon drugog pozitivnog nalaza naredi mjera izlučivanja grla iz stada u roku šest mjeseci jer bolest nije opasna, mlijeko i meso mogu se normalno upotrebljavati, a isto tako treba isplatiti naknadu vlasniku izlučene krave dovoljnu za nabavu steone junice koja nakon šest mjeseci ulazi u proizvodnju.
S cijelom tom panikom koja je krenula u širenje s istoka Hrvatske Međimurje, srećom, ovaj put nema veze ni problema. (mb)

Izvor: 2960