Živa zemlja 29.11.2017. 07:31. Zadnja izmjena: 29.11.2017. 07:31.

Vinogradarstvo

U ŠTRIGOVSKOM KRAJU: Nije zlatna žutica briga samo redara

U prepoznavanje i evidentranje vinograda zaraženih zlatnom žuticom u općini Štrigova se ozbiljno krenulo, a pravilo je jednostavno: komunalni redar informaciju prenosi nadležnoj inspekciji koja zatim obavlja svoj posao. No, kad se već radi, u evidentiranju ne samo vinograda ugroženih zlatnom žuticom, već i zapuštenih imanja te neodržavanih i neobrađenih poljoprivrednih zemljišta koja ugrožavaju susjedna zemljišta ili imanja, posla će biti i za tri odbora općinskog vijeća.

Odbor za poljoprivredu kojim predsjedava Robert Horvat iz Svetog Urbana, a članovi su mu Kristijan Valkaj i Krešimir Posedi iz Železne Gore, Franjo Lovrec i Zlatko Novak iz Svetog Urbana, Marko Šarčević iz Banfija i Dušan Rebernik iz Prekope najpozvaniji je analizirati stanje poljoprivrednih površina da bi se vijećnicima omogućila rasprava o poljoprivrednim površinama zaraženim kakvom bolešću.

No, i Odbor za komunalne poslove i zaštitu okoliša kojem predsjedava Antun Zadravec iz Robadja, a članovi su mu Ivan Kolmanić i Vladimir Horvat iz Svetog Urbana, Albin Šajnović i Ivan Frlin iz Železne Gore, Dušan Rebernik iz Prekope i Stjepan Pozderec iz Grabrovnika ima sličnog posla kad se radi o imanjima koja su zapuštena i s kojih se jednako kao i s poljoprivednih površina mogu širiti bolesti, a urušeni ili devastirani objekti su problem, koliko komunalni, toliko i ekološki.

Naposlijetku, odbor, odnosno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda kojim predsjedava Mladen Novak iz Robadja, a članovi su mu Zlatko Novak i Robert Horvat iz Svetog Urbana, Dušan Rebernik iz Prekope, Antun Zadravec iz Robadja, Damir Žižek iz Banfija i Alen Zadravec iz Čakovca (tehnolog u vinogradima Agromeđimurja) nije isključivo nadležan za evidentiranje šteta, jer može se nešto i prevenirati. Krajem mjeseca, na sjednici je Općinskog vijeća Štrigove, očekuje se i definiranje zadaća nabrojenih odbora.