Živa zemlja 04.06.2020. 06:43. Zadnja izmjena: 04.06.2020. 06:44.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede

Udruga Međimurec i Međimurska županija u borbi za očuvanje pasmine međimurskog konja

Vezano uz rješavanje problematike očuvanja pasmine međimurskog konja, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec i član Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ Marijan Belčić sastali su se u Ministarstvu poljoprivrede s ministricom Marijom Vučković.

Međimurski konj, autohtona hrvatska pasmina radnih konja uzgojena u Međimurju, na listi je kritično ugroženih pasmina autohtonih domaćih životinja Republike Hrvatske. S ciljem očuvanja od izumiranja međimurskog konja, 2001. godine osnovana je Udruga uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ koja posljednja dva desetljeća nastoji spasiti ovaj hrvatski i međimurski zavičajni simbol.

Upućen apel općinama i gradovima da se uključe u očuvanje međimurskog konja

U Međimurju je preostalo samo 30-ak konja, čiji broj opada od 2013. godine, a Javna ustanova Međimurska priroda u Žabniku je formirala Ergelu Međimurskog konja gdje brine o 8 konja. Udruga uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“ sastavila je akcijski plan za očuvanje pasmine, u koji su se aktivno uključili Međimurska županija te Savjet za očuvanje i zaštitu međimurskih zavičajnih pasmina domaćih životinja. Upravo je inicijativom Savjeta i temeljem županijske deklaracije o očuvanju i zaštiti međimurskih pasmina domaćih životinja, predloženo da i jedinice lokalne samouprave osiguraju dio sredstava za zaštitu i revitalizaciju pasmine međimurskog konja.

Nakon prethodnog sastanka održanog u Ministarstvu poljoprivrede, na prijedlog Međimurske županije i Udruge „Međimurec“, Ministarstvo je povećalo poticajna sredstva s 200 eura na 502,04 eura po grlu međimurskog konja.

„U vrlo otvorenom razgovoru s ciljem očuvanja ove ugrožene pasmine od posebnog interesa za Hrvatsku, a naročito Međimurje, dogovoreno je da se što žurnije od strane Udruge „Međimurec“ u Ministarstvo dostavi Uzgojni program pasmine međimurskog konja te da se Udruga javi na natječaj Ministarstva koji je u pripremi kako bi se osigurala dodatna sredstva.“, kazao je zamjenik župana Josip Grivec.

Dogovoreno je da će svi akteri ovog sastanka i nadalje nastojati pronalaziti potrebna rješenja s ciljem očuvanja ove vrijedne pasmine.