Živa zemlja 30.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 13:30.

Urbanovo 2012.

"Međimurje ima najbolja vina u Hrvatskoj!"

Festival pušipela, bajkovitih okusa i sajam vinarske i vinogradarske opreme (četvrti po redu) – središnju turističku, gastronomsku i gospodarsku manifestaciju kojom su okrunjeni Dani vina u županiji Zrinskih, Urbanovo 2012., u sportskoj dvorani Štrigova u petak, 25. svibnja proglasio je otvorenim župan Ivica Perhoč.

Manifestaciji Urbanovo 2012. pokrovitelji su bili predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i Vlada RH, županija-partner Istarska županija, a u dobro posjećenoj i primjereno uređenoj dvorani (posebno u pogledu eno-tehničkih uvjeta za kušanje) svoja je vina s ponosom širokoj publici predstavljalo 25 međimurskih vinogradara-vinara, ali i desetak njihovih kolega s područja Istarske županije te na simboličnoj razini vinari Slavonije i Baranje i jedan vinar iz Prekmurja, iz susjedne Slovenije.

Prigodom otvorenja Festivala, predsjednik Društva vinara i vinogradara "Hortus Croatiae" Zdravko Dvanajščak, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i župan Ivica Perhoč posebno su naglasili da je Urbanovo donijelo novi život u međimurski brežni kraj, a svojim radom, znanjem i ulaganjima tome su najviše pridonijeli baš međimurski vinari.
Prvog dana Festivala dožupan Međimurske županije Matija Posavec, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora "Urbanova 2012"., posebno je bio ponosan ne samo što je uspio osigurati pokroviteljstvo manifestacije s najviših adresa u državi, već i na to što su pokrovitelji, predsjednik dr. Ivo Josipović i u ime Vlade RH prvi potpredsjednik Radimir Čačić u poslijepodnevnim satima prvog dana Festivala došli u u Štrigovu na podjelu ovogodišnjih priznanja vinarima za kvalitetu vina.

Štoviše, u svom govoru, u obraćanju vinarima i širokom auditoriju u sportskoj dvorani predsjednik dr. Ivo Josipović izgovorio je rečenicu koju je publika zagušila gromkim aplauzom pa će u povjesnici Društva Hortus Croatiae zasigurno ostati posebnom tintom zapisano: Predsjednik Republike je rekao - "treba priznati, pa i jednom reći javno, vaša su vina ipak bolja od zagorskih!"

Nakon podjele zlatnih, srebrnih i brončanih diploma i posebnih priznanja vinarima za lanjska vina, u društvu domaćina predsjednik dr. Ivo Josipović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić krenuli su pozdraviti baš svakog od vinara za štandovima, odajući time priznanje ljudima čiji rezultati rada samo jednim dijelom ovise o trudu uloženom u njegu vinograda i umješnom podrumarenju, a drugim su dijelom izloženi svakoj nedaći koju nebo nad vinogorjem može donijeti.

Besprijekornu organizaciju vinskog dijela Festivala na najbolji je mogući način oplemenio i gastronomski dio manifestacije znalački vođenim degustacijama Bajkovitih okusa Međimurja. Vrhunski eno-gastronomski doživljaj zainteresiranima su pružile radionice na kojima su poznati gastronauti i enolozi, autoriteti poput Renea Bakalovića, Saše Špiranca, Raula Lajtmana i Ivanke Rosati na izložbenom prostoru Turističke zajednice Međimurske županije gostima Urbanovog predstavljali mogućnosti sljubljivanja najboljih međimurskih vina s tradicionalnim jelima.

Time je promocija povijesnog, kulturnog i gastro-enološkog nasljeđa Međimurja doista bila dobra - moglo bi se reći (uzme li se u obzir cjelokupna organizacija, tehničke pretpostavke, javna promocija) čak i nedodirnuta općom krizom koja je mnoge slične manifestacije reducirala ili izbrisala iz kalendara. To je, uostalom, još jedna potvrda da, kada organizatoru manifestacije – u ovom slučaju Društvu Hortus Croatiae, stanu uz bok oni koji su u takvim prilikama na to i pozvani (uz već spomenute visoke pokroviteljske adrese i) - Međimurska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Međimurja, manifestacije kakvo je bilo Urbanovo 2012. jednostavno moraju uspjeti.

Od programa koji je započeo s kušaonicama i predstavljanjima vina u čakovečkim lokalima, preko lokalnog proščenja u Sv. Urbanu, dana u kojima su bila otvorena vrata podruma te konačno Festivala pušipela, bajkovitih okusa i sajma vinarske i vinogradarske opreme, organizatoru je preostala samo još jedna obveza, vjerojatno najlakša i najugodnija: po tradiciji, i ovogodišnje Urbanovo zaključeno će biti 1. lipnja, u petak vinskim balom u Dvorcu Terbotz na kojem će se zbrajati dojmovi, a možda već i među agilnim članovima Društva Hortus Croatiae u opuštenoj atmosferi kovati planovi za još ljepše, još bolje Urbanovo na godinu.

Izvor: 2979