Živa zemlja 14.05.2016. 10:17. Zadnja izmjena: 14.05.2016. 10:20.

Općina Štrigova

„Urbanovo“ Međimurje stavlja na europsku vinsku cestu

U do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani u Štrigovi 8. Festivalom pušipela otvoreno je 17. po redu „Urbanovo“ na kojem vinari s područja Međimurske županije predstavljaju svoja vina. Manifestaciju koja je i ove godine okupila velik broj proizvođača vina i vinarske opreme, OPG-ova, gospodarstvenika, ljubitelja kvalitetne kapljice, ali i predstavnike političkog života otvorio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, inače pokroviteljice „Urbanova“, Mladen Pavić.

„Dolazeći u Međimurje i vaše vinogorje i ranijih godina uvjerili smo se kako su vaša vrata svima uvijek otvorena, posebice u vrijeme kada se, specifično, ovdje štuju čak tri vinska sveca, Martin, Vinko i sv. Urban. Čak se i u tom segmentu Međimurska županija izdvaja od drugih, a upravo je vinarstvo jedan od sektora koji je najviše napredovao, pa je tako u deset godina broj hrvatskih proizvođača vina porastao s oko 17 na više od 41 tisuću“, objasnio je i dodao kako se u najsjevernijem kraju radi veliki iskorak i autohtonom sortom, pušipelom.

Ove se godine predstavljaju 22 vinara s 250 različitih vina koja su proizvedena na prostoru od 700 hektara.

„Uz pomoć Međimurske županije i partnera, možemo reći da je ovo respektabilna manifestacija koja prelazi državne granice“, rekao je Rudi Grula iz Turističke zajednice Međimurske županije.

Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman izjavila pak je kako Urbanovo postaje sve kvalitetnija manifestacija, prepoznatljiva među vinarima koja nas promovira kao atraktivnu i poželjnu turističku destinaciju.

„Upravo je Međimurje jedino koje se može pohvaliti s dvije titule Eden, Europske destinacije izvrsnosti, a najnovija odnosi se upravo na enogastronomsku ponudu gornjeg Međimurja“, objasnila je.

Izvrsnosti i prepoznatljivosti svakako doprinosi ova najveća turističko - gospodarska manifestacija, u predivnom kutku Hrvatske kojim se ponosimo i dičimo, kako je objasnio Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i predsjednik TZ Štrigove te pritom uz Davida Štampara, predsjednika Udruge vinara i vinogradara „Hortus Croatiae“, dodijelio priznanja u okviru 3. Međunarodnog ocjenjivanja vina.

U dva dana pristiglo je 188 uzoraka, a odabrana su četiri šampiona kvalitete: „Pušipel prestige – izborna berba“ Vina Kocijan iz Štrigove, „Pušipel classic“ i „Sauvignon“ Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana te „Rajnski rizling“ Jelene i Antona Kotjer iz Sv. Urbana.

Dodijeljena su i dva zlata, "Rajnskom rizlingu - izborna berba", 2015. Jelene i Antona Kojtera i „Laški rizling - ledena berba", 2007. Vinogradništva Krampač Štefan iz Slovenije. Urbanovo se ove godine održava i uz potporu Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva turizma, a kao i svake godine i uz županiju partnera, ovog puta sisačko-moslavačku.

„Naša vina nisu kvalitetna kao međimurska, ovaj je kraj poznat po vrhunskim vinarima, no probijamo se na tržište, a u Međimurju predstavljamo svoju vinarsku udrugu „Škrlet“ te istoimenu autohtonu sortu vina“, rekao je Ivo Žinić, župan Sisačko- moslavačke županije.

„U ministarstvu ćemo imati poduzetnički impuls kao potporu malim i srednjim poduzetnicima, a ne sumnjam da će svi okupljeni u organizaciji to prepoznati i konkurirati za nepovratna sredstva dogodine“, rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat te svima poželio dobru berbu.

Uz mnogobrojne posebnosti, na ovogodišnjem Urbanovu posađena je najstarija vinova loza na svijetu, stara 440 godina. Naime, grad Maribor posjeduje službeno pravo na najstariju vinovu lozu na svijetu, čije se sadnice svake godine šalju u pet mjesta unutar Slovenije i dva izvan države gdje će se one posaditi, a na inicijativu tamošnjeg župana dr. Andreja Fištravca ista je posađena u Štrigovi.

Nakon bogatog vikenda u štrigovskoj dvorani, Dani vina u Međimurju nastavljaju se idućeg vikenda kada nas (20. i 21. svibnja) očekuju Dani otvorenih podruma, nakon čega će se 22. svibnja održati vinske igre, a sve će završiti 27. svibnja vinskim balom u restoranu Terbotz

Izvor: Mateja Gošćiej