Živa zemlja 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Uz svjetski dan močvarnih staništa

Svake godine, 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa, a održava se već 14. godinu. Godinu 2014. Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede, a upravo uz rijeku Muru nalaze se močvarna staništa koja su blisko povezana s poljoprivredom. Ovogodišnji slogan Svjetskog dana močvarnih staništa je Močvarna staništa i poljoprivreda – partneri za razvoj. Da bi obilježili taj dan, u nedjelju, 2. veljače organiziran je međunarodni pohod uz rijeku Muru, sa startom u Kotoribi. Bili su tu ljubitelji prirode iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.
Unatoč ledenoj kiši i skliskoj cesti, okupilo se dvjestotinjak zaljubljenika u prirodu i onih željnih da hodanjem upoznaju i vide nešto novo. Sudionici pohoda obišli su desetak kilometara područja uz rijeku Muru i nisu krili zadovoljstvo ljepotama ovog zaštićenog krajolika. Okupljanje je bilo u društvenom domu u kojem su goste pozdravili zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki i ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub. Pozvali su sudionike na pohod, da barem nakratko “zbude” prirodu. Močvarna staništa od velike su važnosti radi svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti, predstavljaju jednu od najvećih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti, uz njih je vezano više od 40% vrsta biljaka i životinja. Vrijednost močvarnih staništa vezana je uz kontrolu poplava, obnavljanje podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti staništa brojnih gospodarski važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije.
Siniša Golub nedjeljni je pohod ocijenio riječima:
- Sa stajališta organizacije, Općina Kotoriba, Međimurska priroda i Udruga Žužička mogu biti više nego zadovoljni odazivom jer je na pohodu bilo blizu 200 ljudi. Bilo je doista prekrasno prohodati oko 11 kilometara u ovom dijelu Regionalnog parka Drava-Mura. Vidjeli su sve ono što su mislili i trebali vidjeti - močvarna staništa stare mrtvice, životinjski svijet, pogotovo ptice koje su ovdje na zimovanju, a krajolik u ovom zimskom periodu pokazao je svoje čari, rekao je i dodao kako je svrha pohoda do kraja ispunila svrhu.
Mladen Grubić

Izvor: 3068