Živa zemlja 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Uz svjetsko prvenstvo u pušipelu

U Banfiju, pokraj Štrigove u petak, 25. travnja održano je Međunarodno ocjenjivanje vina srote pušipel/šipon/furmint, što je, kako su već ranije najavili organizatori, uz sudjelovanje vinara iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske, bilo i svojevrsno svjetsko prvenstvo pušipela. Nekoliko dana prije ocjenjivanja čelnici Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae Zdravko Dvanajščak i Društva vinogradnikov ljutomersko-ormoških goric Jeruzalem Saško Štampar, uz potporu direktora Javne razvojne agencije občine Ormož Zlatka Zadravca, potpisali su izjavu o namjeri uspostave suradnje na zajedničkoj promociji vina sorte moslavac (pušipel)-šipon-furmint.
- Ovo je još jedan dokaz partnerstva i produbljivanja suradnje koja traje već godinama. Razmjenjujemo uzorke, učimo jedni od drugih, rekao je, izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem spomenutog dokumenta Zdravko Dvanajščak.
Gosti iz Slovenije Štampar i Zadravec istaknuli su da je u narednom razdoblju potrebno pojačati te također formalizirati suradnju i s proizvođačima pušipela iz Mađarske - zemlje iz koje na ocjenjivanje pušipela redovito dolaze vrhunski uzorci.
Potporu projektu suradnje pružili su i štrigovski načelnik Stanislav Rebernik te župan Matija Posavec.
Kad je riječ o samome prvenstvu u pušipelu, 40 pristiglih uzoraka ocjenjivao je međunarodni žiri koji su činili predsjednica dr. sc. Ivana Alpeza - predstojnica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Marijan Čižmešija iz Poljoprivredno savjetodavne službe Međimurske županije, Branka Mihaljević (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo), dr. sc. Marko Karoglan (Agronomski fakultet), Zlatko Zadravec (JARA d.o.o., Ormož) i Gabor Czecke, mađarski somelier, dugogodišnji ocjenjivač na najvećem svjetskom sajmu vina - Decanteru.
Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni prvog dana Festivala pušipela u Štrigovi, 16. svibnja, kad će najuspješnijim vinarima biti dodijeljene i nagrade.
V. Kelkedi

Izvor: 3079