Živa zemlja 24.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

UZGAJIVAČI MEĐIMURSKOG KONJA: Novo vodstvo

Redovna i izborna godišnja skupština Udruge uzgajivača međimurskog konja MEĐIMUREC održana je u nedjelju, 14. ožujka. Na njoj su, prema uobičajenoj proceduri, razmotrena i usvojena izvješća o radu za 2009. godinu s financijskim izvješćem i nalazom Nadzornog odbora, a kako je skupština bila i izborna, dosadašnjem je rukovodstvu temeljem svih izvješća data razrješnica te je izabrano novo rukvodstvo Udruge.
Predsjednikom Udruge izabran je Marijan Belčić, tajnik je Mladen Strbad, a blagajnik Dražen Topličanec.
U Upravni odbor, uz spomenute, su još izabrani i Dražen Kipke, Mladen Novak i Ivanka Horvat, te dr. sc. Antun Kostelić kao stručni voditelj uzgoja, a u Nadzorni odbor Suzana Pajić (predsj.) te Vladimir Belović i Radovan Zakoić.
Odlukom skupštine imenovan je i poseban Savjet za provedbu uzgojnog programa čijim radom rukovodi dr. sc. Antun Kostelić, a članovi su mu mr. sc. Mato Čačić, Marijan Belčić, Dražen Kipke i Josip Čavlek.
Iz izvještajne dokumentacije usvojene na skupštini vidljivo je da je Udruga ne samo u prošloj godini, već od osnutka 2001. godine uspjela očuvati međimurskog konja. Štoviše, u za uzgoj konja kratkih devet godina, s početnog krda od svega 18 reproduktivno sposobnih grla, došlo se u kompletnom remontu krda do današnjeg stanja s 46 međimurskih konja na gospodarstvima članova Udruge, od kojih je trideset uzgojno valjanih kobila i omica, šest zrelih pastuha te nešto ždrebadi nedorasle za uzgoj, ali očuvane radi povećanja uzgojnog krda bez obzira na spol.
U 2009. godini financiranje Udruge koja nema stalni izvor prihoda bilo je posebno problematično jer je kriza osušila donatorske izvore, a zbog raspada proračunskih prilika, Udruzi nisu pristigla ni sredstva osvojena kroz natječaje za programe udruga. Tako su zdravstvena njega konja, cijepljenja, obrezivanja kopita i drugo sasvim pali na članove Udruge koji s tim konjima ne mogu ostvariti nikakvu zaradu jer prodaja ždrebadi i uzgojno valjanih konja zbog kritične ugroženosti pasmine zabranjena je.
Ipak, organizacijom izložbi za koje se ipak našlo djelomično financiranje iz županijske kase i kase Grada Čakovca, suradnjom s međunarodnim institucijama, pokretanjem znanstvenih projekata i istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, posebno nastupom na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu na kojem su međimurski konji izlagani opet na nacionalnoj razini nakon 104 godine, promocija programa očuvanja međimurskog konja od izumiranja počela je davati rezultate.
To ujedno omogućava da se – zahvaljujući dodjeli dijela bivšeg vojnog poligona u Čakovcu Udruzi na raspolaganje – u plan rada za 2010./11. godinu uvrsti aktivnosti kojima će se pripremiti popuna matičnog krda državne ergele međimurskih konja, a kontinurana planska zadaća Udruge, kao i svih dosadašnjih godina, ostaje podizanje brojnosti i udomljavanje međimurskog konja na što većem broju međimurskih ruralnih gospodarstava.
Na skupštini nazočni Anđelko Horvat, zamjenik župana Međimurske županije te Veselin Biševac i Zoran Vidović, zamjenici gradonačelnika Čakovca, pružili su javnu podršku programima Udruge i obećali potrebnu organizacijsku i financijsku pomoć u naporima usmjerenim na očuvanje od izumiranja europskoj i svjetskoj hipološkoj literaturi poznatog zavičajnog simbola Međimurja. (M)

Izvor: 2865