Živa zemlja 27.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

Uzgoj trešanja – koji su zahtjevi za uzgoj trešanja

Trešnja spada u porodicu Rosaceae, to je koštičavo voće kao i breskva, višnja, šljiva i bademi . Potječe iz Male Azije, a predpostavlja se da su ju u Euopu donijele ptice. Danas ih u svijetu postoji 1500 vrsta, a uzgajaju se uglavno za svježu konzumaciju, a manje za prerađevine kao što su sokovi ili pekmezi, te likeri i rakije. Plod trešnje može narasti promjera 3,5 centimetara, a može biti okruglog ili srcolikog oblika sa peteljkom dužom nego kod višnje. Boja kože obično je crvene boje, no postoje i vrste sa žutom ili bijelom bojom ploda. Žuti plodovi često su prošarani crvenom bojom, a boja mesa može biti od tamno-crvene do bijele.
S obzirom na prirodne pogodnosti i ekološke uvijete koje imamo , još uvijek uzgoj trešanja nije dovoljno zastupljen u Hrvatskoj, gdje ne postoje ni organizirane plantaže ni veći nasadi, već se uzgaja samo u pojedinim vrtovima.

Zahtjevi za uzgoj trešanja


Kao i svaka druga voćka, tako i trešnja ima određene ekološke zahtjeve za uzgoj kako bi urod bio zadovoljavajući. Temperature koje zahtjeva trešnja za rast i razvoj moraju biti između 10 i 20 °C, a cvatnja kreće na proljeće kada srednje temperature zraka dosegnu vrijednost 10 °C. Jako dobro podnosi zimske temperature, pa stablu neće smetati ni temperatura od -30 °C ukoliko smo ga tokom godine dobro pripremili. Svaka sorta ili vrsta trešanja zahtjeva i podnosi drugačije temperature. Što se vlage tiće, trešnja ne podnosi ni veliku vlagu zraka ni tla, pa će joj tako biti dovoljno 500mm oborina kroz cijelu godinu. Povećana vlaga zraka potaknula bi razvoj biljnih bolesti, pa voli suhi i topli zrak bez kiše koja ometa razvoj pupova i onemogućuje razvoj ploda. Zahtjevi trešanja za tlom također nisu komplicirani, a najbolje joj odgovaraju duboka, rahla, blago kiselkasta, pjeskovita ilovasta i vapnenasta tla. Trešnja se bere kada su plodovi tamno crveni, odnosno posve zreli, no ako se žele iskoristiti u svježem stanju nesmiju biti prezreli. Berba se vrši mehanizirano ili ručno, no potrebno je paziti da se ne ošteti plod, što će dovesti do truljenja i bolesti, a tako može zaraziti i druge plodove u skladištu. Konzumirajte trešnje redovito, dostupne su tijekom cijele godine u obliku sušenog ili prerađenog voća, a imaju niz nutritivnih vrijednosti za zdravlje organizma.