Živa zemlja 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Važne upute međimurskim vinogradarima!

Posljednja uputa za četvrtu zaštitu vinograda nakon cvatnje upućena je prije 29 dana, a naknadno je početkom druge dekade kolovoza o.g. upućena preporuka za vinograde oštećene tučom u večernjim satima 9. kolovoza o.g.!
Naime u danima od 7. srpnja do 9. kolovoza o.g. zabilježili smo uzastopno 33 dana bez kiše, a tijekom tog je razdoblja čak u 22 dana najviša dnevna temperatura zraka u hladovini bila veća od +30°C (maksimum je zabilježen 8. kolovoza o.g. mjernim uređajem “iMetos” na lokalitetu Trnovčak +38,5°C)! Ipak, u večernjim satima 9. kolovoza o.g. zabilježeno je grmljavinsko nevrijeme tijekom kojeg je u svega 30-ak minuta izmjereno 42,8 mm kiše i s tučom jačeg intenziteta u vinorodnim područjima općina Sv.Juraj na Bregu i Selnica!
Također, od sredine zadnje dekade do kraja mjeseca kolovoza o.g. zabilježeno je iznadprosječno kišno i vlažno razdoblje, pa smo tako u danima od 24. do 29. kolovoza o.g. uzastopno bilježili kišu 6 dana – na mjernom lokalitetu Orehovčak ukupno 54,3 mm a na lokalitetu Trnovčak 56,6 mm. U tim je danima pri rasponu prosječnih dnevnih temperatura između 16,9° i 18,5°C zadržavanje vlage u zoni grožđa trajalo čak 5.290 minuta, pa su zabilježeni optimalni uvjeti za razvoj najopasnijih tehnoloških bolesti grožđa: kisele truleži (Acetobacter spp.) i sive plijesni (Botrytis cinerea).
Nakon što smo u prvih 7 dana mjeseca srpnja o.g. u vinogorju zabilježili svega 33,0 mm (Trnovčak) do 39,5 mm (Orehovčak), ukupno je tijekom kolovoza o.g. na mjernom lokalitetu Trnovčak u međimurskom vinogorju palo 133,6 mm oborina, što je značajno više od mnogogodišnjeg prosjeka za prethodni mjesec (76,7 mm).
Premda se po zbroju srednjih dnevnih temperatura od početka mjeseca travnja do početka mjeseca rujna ove godine (∑=1.284°C) bitno ne razlikujemo u odnosu na prethodnu 2012. sezonu, na 9 vinskih sorata (muškat otonnel, pinot bijeli, sauvignon, traminac, chardonnay, pinot sivi, silvanac zeleni, pinot crni i muškat žuti) prosječan sadržaj šećera manji je 18°Oe, a prosječan sadržaj ukupnih kiselina veći za 3,4 grama/litru nego prošle godine u isto vrijeme!
Zbog velikih količina oborina u proteklih 20-ak dana, u zadnjem razdoblju bilježimo pucanje bobica nekih sorata (npr. muškat, moslavac bijeli ili šipon, pinot sivi, neki klonovi rajnskog rizlinga i sauvignona i dr.) te početak razvoja kisele truleži (Acetobacter) (na sortama ranijeg dozrijevanja – npr. pinot sivi, muškat žuti i dr.), odnosno sive plijesni (Botrytis) (na sortama kasnijeg dozrijevanja – npr. moslavac bijeli ili šipon, rajnski rizling). Jače pucanje bobica grožđa bilježimo u bujnijim nasadima i jače rodnosti (pojačane gnojidbe dušičnim gnojivima). Snažniji razvoj ovih tehnoloških bolesti grožđa također bilježimo u nasadima napadnutim pepelnicom, oštećenim tučom krajem prve dekade mjeseca kolovoza o.g., kao i na položajima (sortama) gdje je grožđe jače napadnuto običnim osama (Vespula vulgaris).
Populaciju osa i stršljena na mirisnim ili aromatičnim sortama u vinogorju preporučujemo smanjiti postavljanjem mamaca od plastičnih boca napunjenim voćnim sokom s malo vinskog octa!
U danima od 16. kolovoza do 3. rujna o.g. na praćenim smo lokalitetima (Sv. Urban, Trnovčak, Orehovčak) zabilježili vrlo slabu populaciju treće generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana), od koje ne očekujemo ekonomske štete.
Osim zdravstvenog stanja grožđa, na sam početak berbe značajno utječe kemijski sastav grožđa (npr., sadržaj ukupnih kiselina i šećera, pH vrijednost mošta) i kategorija vina koju vinogradar želi proizvesti.
Još je uvijek moguće u prvom tjednu mjeseca rujna provesti preventivno tretiranje zone grožđa protiv razvoja sive plijesni (Botrytis) (naročito u vinskih sorata kasnijeg dozrijevanja) u nasadima u kojima se planiraju kasnije berbe. U našoj zemlji za tu svrhu dopuštenje s propisanom karencom 21 dan za vinske sorte imaju pripravci Switch WG (0,08%) i Teldor SC (0,1-0,15%). Moguće im je dodati i folijarna vodotopljiva gnojiva s naglašenim sadržajem fosfora i kalija!
milorad.subic@savjetodavna.hr

Izvor: 3046