Živa zemlja 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 12:34.

VELIK USPJEH MEĐIMURSKIH VINARA

Zlatne medalje dobila vina Ignaca Šardija, obitelji Dvanajščak-Kozol i Alojza Tomšića

Od ukupno 400 pristiglih uzoraka vina, likera i žestokih pića, međimurski vinari bili su među najboljima: osvojili su 3 zlatne medalje, 12 srebrnih i 2 brončane

U nedjelju je u Splitu završio 15. međunarodni sajam GAST na kojem su međimurski vinari ostvarili izuzetne rezultate. Sajam gastronomije i turizma u Splitu najznačajniji je gospodarski događaj u Hrvatskoj, što dokazuje 1.273 izlagača iz 15 zemalja. Unatoč krizi, sajam je zabilježio rast od 5 posto. Uz ostale sajamske priredbe, organizirano je ocjenjivanje vina. Od ukupno 400 pristiglih uzoraka vina, likera i žestokih pića, međimurski vinari bili su među najboljima: osvojili su tri zlatne medalje, 12 srebrnih i 2 brončane!
Među suhim polusuhim bijelim vinima najbolje ocijenjen je sauvignon Ignaca Šardija iz Selnice, zatim pušipel clasic obitelji Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca i silvanac zeleni Alojza Tomšića iz Železne Gore.
Srebro je dobio rajnski rizling Dragutina Kunčića iz Banfija, sauvignon Albine i Avgusta Bobnjara iz Robadja, muškat žuti Alojza Tomšića, chardonnay Dragutina Kunčića, muškat žuti i chardonnay Danice i Borisa Novaka iz Banfija i sauvignon Bojana Štampara iz Svetog Urbana.
Za poluslatka, slatka i predikatna vina srebra su dobili: Rajko Cmrečnjak iz Svetog Urbana za pušipel, Zvonko Kerman iz Nedelišća za pinot sivi, Dragutin Kunčić za muškat žuti, Bojan Štampar za graševinu (izborna berba bobica) i Vladimir Kocijan iz Štrigove za traminac mirisavi (kasna berba).
Branimir Jakopić iz Železne Gore dobio je broncu za graševinu, Albina i Avgust Bobnjar također za graševinu. Uspjeh je to vredniji što su zlatne medalje osvojene u kategoriji suhih i polusuhih vina, i to na sajmu u Splitu gdje su dosad preferirana vina s nešto jačim ostacima šećerima. U toj kategoriji međimurski vinari već su godinama među najboljima u Hrvatskoj, što je sada potvrdio i GAST.
Ivica JURGEC

Izvor: 2863